Riksteaterns höstrepertoar är en föredömligt spretig historia. Publiken kommer bland annat att få se Gertrud Larssons nyskrivna föreställning "Främling" som skildrar Bert Karlssons resa från schlagerpåve till asylpolitisk entreprenör. Detta medan Josette Bushell-Mingo, som i våras regisserade Riksteaterns uppmärksammade uppsättning av "En druva i solen", speglar sitt eget liv i Nina Simones karriär.
Ett tema som möjligen går att urskilja är landsbygden. I den feministiska folkmusikkabarén "Fäboland" skildras en del av svensk historia som kommit lite i skymundan.
– Fäboden var en plats där kvinnorna tog hand om djuren och barnen. I stort sett så blev det ett matriarkat. Vi utgår från den här platsen och berättar den historien. Det är oerhört fascinerande och inspirerande med detta rum som har styrts av tanter, säger manusförfattaren och folkmusikern Sara Parkman som också medverkar på scen.
En av teorierna kring varför dessa kvinnostyrda miniatyrsamhällen uppstod är att det var ett tydligt kodat kvinnogöra att ta hand om kor, getter och får. Hästarna var männens uppgift.
Sara Parkman konstaterar att den historiska verkligheten skiljer markant från den nationalromantiska idén om livet vid fäbodarna där kvinnorna var rara figurer med långt hår.
– Det här är kvinnor som skriker högt som fan och visar röven för att jaga bort rovdjur. Det är en riktig "Into the wild"-berättelse om hur kvinnan överlever i naturen, säger Sara Parkman och betonar att föreställningens perspektiv är både antinationalistiskt och feministiskt.
– Vi vill prata om tradition utan att det blir exkluderande.
De flesta av Riksteaterns föreställningar kommer till Östergötland – läs i faktarutan här intill vilka och till vilka städer. (TT)