Om allt går enligt planeringen kommer Diyari Mahmoud, från Linköping, stå på teaterscenen i höst med nyskrivna Halal Teater. Under namnet Halal Komedi, en parodi med tema kultur, personer och stereotyper, har han blivit känd på sociala medier.
Diyari är ingenjör och har tidigare arbetat på platser där medelåldern varit hög, även mansdominerad. Frågorna om hans kurdiska bakgrund var många och han möttes ibland även misstänksamhet.
– Jag tyckte alla pratade om religion och etnicitet på ett så allvarligt sätt. Jag ville göra något kul av det. Så föddes karaktären Bosse.
Bosse bär bygghjälm och neonfärgade arbetskläder. Han snusar så överläppen nästan sprängs och har en bred östgötsk dialekt.
– Det är lite den medelålders mannen från landet som jobbar inom industrin med en skev kvinnosyn. Han undrar vilka vi är och vart vi kommer ifrån. Humorn bygger på att hitta avvikelser i vardagen, sådant folk gör utan att de själva tänker på det. Hur beter sig folk? Varför?
Så en dag skrev Diyari ett kort manus efter jobbet, kvar på sin arbetsplats. Där fanns all rekvisita han behövde. Diyari plockade fram mobilen. Det första klippet handlade om Ramadan och bygger på frågor från arbetskamrater. Karaktären Bosse för en dialog med Diyari.
– Jag var så nervös och stel. Jag tänkte att det här kunde gå bra eller skulle jag skämma ut mig för all framtid.
Klippet spreds snabbt. Under tre års tid har Diyari Mahmoud gjort ett klipp i veckan, där han gör alla roller. Karaktären Baba har tillkommit och Anders.
– Anders är en PK-svenne, Babas vän. Anders trampar inte någon på tårna. Han är helt tvärtom mot Bosse.
Men att driva med kultur, språk och stereotyper är inte oproblematiskt, det väcker starka känslor. I början fick han mycket kritik. Ett exempel är ett klipp som handlar om midsommar som upprörde tittare.
– Det är ju inte midsommar det handlar om, utan vad folk gör på midsommar. Man kan fira på tusen sätt. Det kändes som om folk inte förstod och jag tog det väldigt personligt. Nu struntar jag i det. De får tycka vad de vill. Det här är min humor, mitt sätt.
Uppenbarligen är det många som gillar hans grej. På Facebook har han 300 000 följare och 200 000 följare på Instagram. Hans YouTube-kanal är på framåtgående.
– Det är kul att det fått genomslag. Jag tror folk gillar kulturkrockar, känner igen det. Alla känner en Bosse, en Baba eller känner igen sig.
Han beskriver sig själv som en motsägelsefull person, delvis en artist som vill synas, men också blyg. Där ligger hans utmaning inför hösten, att vinna över nerverna. Skillnaden mellan att sitta hemma och göra klipp till att stå framför en stor publik på scenen är stor.
– Jag tycker om att underhålla och det är ett sätt att uttrycka sig på. Ett sätt som passar mig, ett sätt att förmedla det jag vill säga.
Det började redan i skolan med en kompis som hade videokamera. Kompisen filmade och Diyari spexade. Men inte förrän ett par år sedan, närmare bestämt 2017, tog han tag i sin artistådra igen. Tre år med Halal Komedi och härnäst Halal Teater. Pjäsen handlar om tro, identitet och kriser. Regin står America Vera-Zavala för.
– Den kommer handla om mitt liv, saker jag varit med om med en touch av humor.
Diyari Mahmoud vill ha fler karaktärer och utveckla dem till en serie. Hur ska det gå när Bosse får en kvinnlig chef? Drömmen finns även om att göra en film som grundar sig i Halal komedi.