Fröken Julie återvänder till Löfstad slott

Strindbergs klassiker "Fröken Julie" gör comeback på Löfstad slott. "En fantastisk miljö och föreställningen gör sig väldigt bra här", säger regissören Jakob Graf.

Ensemblen bakom uppsättningen av "Fröken Julie". Daniel Lindman Agorander, Martine Rishaug Hellman och Brinde Granli Karlswärd.

Ensemblen bakom uppsättningen av "Fröken Julie". Daniel Lindman Agorander, Martine Rishaug Hellman och Brinde Granli Karlswärd.

Foto: Micke Pihlblad

Teater2021-09-14 13:01

Det finns en del att leva upp till. August Strindbergs "Fröken Julie" från 1888 räknas som en av de mest spelade pjäserna i världen. Just Löfstad slott är dessutom intimt förknippat med en av de mest hyllade uppsättningarna. 1969 spelades dramat in som TV-film på Löfstad, i regi av Keve Hjelm och med Bibi Andersson och Thommy Berggren i rollerna som Fröken Julie och betjänten Jean och Kerstin Tidelius som Kristin. Även Östgötateatern har gjort en uppmärksammad uppsättning på plats på Löfstad slott.

undefined
Ensemblen bakom uppsättningen av "Fröken Julie". Daniel Lindman Agorander, Martine Rishaug Hellman och Brinde Granli Karlswärd.

Jämförelsen med de berömda uppsättningarna är dock ingenting som oroar regissören Jakob Graf och ensemblen bakom Farabel Produktion.

– Nej inte alls, VI har tagit väldigt mycket hjälp från andra versioner för att skapa vår egen, säger Jakob Graf.

– Det är otroligt roligt att jobba med den här texten. Att få dyka ner i ett Strindbergsprojekt, brottas med texten och hitta min egen Jean, säger Daniel Lindman Agorander.

Att den spelats så många gånger ökar snarare inspirationen, menar Martine Rishaug Hellman från Motala, som spelar rollen som Fröken Julie. För den som vill går det enkelt att hitta både svenska och utländska uppsättningar med en enkel sökning på internet.

– Det finns verkligen flera ikoniska versioner av den, säger hon.

Ensemblen fullbordas av Brinde Granli Karlswärd i rollen som Kristin, som i och med uppsättningen återkommer till hemstaden.

– Men jag har faktiskt aldrig varit på Löfstad slott så det ska bli kul att spela här, säger hon.

August Strindberg var stundtals en ilsken herre och hans kvinnosyn får ofta kritik i moderna analyser av hans verk.

– Det har sagts nånstans att det inte är hat utan förtvivlan och det tror jag gäller hans kvinnosyn också. Jag tror han hade lite sunt förakt för alla. För män, kvinnor och överklassen. Man ska inte göra Strindberg för svartvit, säger Daniel Lindman Agorander.

undefined
"Föreställningen gör sig väldigt bra här på Löfstad slott", säger regissören Jakob Graf.

Regissören Jakob Graf beskriver uppsättningen som ganska trogen originalet även om visionen är "en modern Julie där 1800-talet får möta takmålningar från stormaktstiden och musik från idag"

– Musiken är kanske den stora skillnaden. Den framförs på elgitarr, säger han.

Musiker är Anton Fagundes Nogueira Lundstedt.

Sammanlagt blir det åtta föreställningar under två helger i Gästabudssalen på Löfstad slott. Fyra föreställningar 24–26 september och ytterligare fyra 1–3 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!