Forskning om tystnadskultur ska förebygga trakasserier

Hur får man bukt med sexuella trakasserier inom kulturbranschen? Varför råder det en tystnadskultur bakom scenen? Linköpingsforskaren Anna Lundberg hoppas kunna ge svar.

Uppropet #tystnadtagning samlade 2017 över 700 skådespelerskor i ett gemensamt upprop mot sexuella trakasserier i film- och teaterbranschen. Nu ska Anna Lundberg undersöka tystnadskulturen scenkonsten. "Projektet genomörs i samverkan med branschen".

Uppropet #tystnadtagning samlade 2017 över 700 skådespelerskor i ett gemensamt upprop mot sexuella trakasserier i film- och teaterbranschen. Nu ska Anna Lundberg undersöka tystnadskulturen scenkonsten. "Projektet genomörs i samverkan med branschen".

Foto: TT

Teater2021-09-19 11:00

Under Metoo-hösten 2017 vittnade bransch efter bransch om sexuellt våld och trakasserier.

Det började i kultursektorn.

I ett upprop i Svenska Dagbladet berättade 700 skådespelare om sexuella övergrepp och trakasserier som de bevittnat eller utsatts för i film- och teaterbranschen. Uppropet, som kallades #tystnadtagning, fick stort genomslag och följdes av bland annat #metoobackstage där även professioner bakom scenen – som sminköser och ljudtekniker – vittnade om liknande problem.

En kultur där man teg om missförhållandena pekades ut som huvudorsaken till kränkningarna.

Anna Lundberg, docent i genusvetenskap vid Linköpings universitet, har fått medel för att studera tystnadskulturen. Tillsammans med två andra forskare ska hon undersöka hur den kan förebyggas.

Varför har det blivit såhär inom scenkonsten?

– Det här är inte ett problem som endast finns inom scenkonsten. Det är viktigt att poängtera. Men det är en hierarkisk, konkurrensutsatt bransch, precis som universitetsvärlden, där det är svårt att få jobb. Det ökar risken för arbetsmiljöproblem och trakasserier av olika slag.

En del av arbetet består av att intervjua personal. Skådespelare, regissörer, scenografer, sminkörer och ljud- och ljustekniker ska få berätta om sina upplevelser av trakasserier och arbetsplatskultur.

Det låter svårt att få ärliga svar om det råder en tystnadskultur? 

– Jo, det är jättesvårt. Men min kollega Ann Werner som ska hålla i intervjuerna har stor erfarenhet av att intervjua människor. Det handlar om att ställa rätt frågor.

Forskarna ska även ta fram ett metodstöd som ska bidra till att förebygga och hantera trakasserier i branschen.

Kan en sunkig kultur verkligen förändras av ett dokument?

– Dokumentet fyller ingen funktion om de ligger i en byrålåda. Det är arbetsgivarens ansvar att de används och följs. Policydokument är viktiga eftersom alla på arbetsplatsen då vet vad som gäller. Har man ett dokument som uppmanar till aktivitet och att prata om de här frågorna kommer det att göra skillnad.

Ska den östgötska teatervärlden ingå i studien?

– Det vore etiskt fel av mig att berätta det för dig. Men jag kan säga så här: Det finns många som verkar i branschen här i länet som kommer att få nytta av resultaten och metodstödet.

Forskningsstudien pågår mellan 2022 och 2024 och finansieras av Afa försäkring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!