– Med skolan tog det 20 år innan folk i och med PISA-testerna fattade att kommunaliseringen var katastrof. Men det här är en ännu större katastrof. Autonomireformen är den största avdemokratiseringen och avprofessionaliseringen som skett på Sveriges universitet sedan Gustav Vasas tid, säger Ylva Lööf.
Hon har två hjärtefrågor. Den ena är att skolan bör återförstatligas. Den andra är att autonomireformen från 2011 – där styrningen av de statliga universiteten och högskolorna avreglerades – omedelbart borde rivas upp.
Återförstatligandet av skolan driver hon i pjäsen "Du är väl googlebar, lille vän!" som spelas som ständig soppteater på Stadsteatern i Stockholm sedan 2014 (fler föreställningar kommer i höst). Om autonomireformen har hon gjort den politiska komedin "Stark som en räv", som nu alltså ska uruppföras på Östgötateatern. Den skrevs redan 2009, med utgångspunkt från två debattartiklar hon skrev i DN om nepotism och korruption på Karolinska institutet.
– Jag skrev att de önskade införa ett rekryteringssystem som i diktaturer och vissa u-länder. Men förslaget stoppades inte, utan genomfördes i en förvärrad form 2011. Då lagstiftades de kollegiala beslutsorganen bort, och om man gör det så är det inte längre universitet utan företag som man driver, säger hon.
Flera år efter att pjäsen skrevs briserade Macchiarini-skandalen på just Karolinska. En spektakulär historia innehållandes forskningsfusk, falska meriter och flera patienter som dött sedan de fått konstgjorda luftstrupar inopererade av den italienska gästprofessorn Paolo Macchiarini. Rektorer, rektorsråd och KI:s ordförande Lars Leijonborg har alla fått lämna sina tjänster efter skandalen.
– Pjäsen varnar för en stor katastrof, och det var självklart att den skulle komma. Det var lätt och fort gjort att skriva in Macchiarini, säger Ylva Lööf.
Ylva Lööf, som förutom dramatiker och skådespelare också är tv-producent, gjorde för drygt 20 år sedan tv-programmet "Psykopaterna mitt ibland oss" där hon fick upp ögonen för att psykopati är biologiskt och ärftligt, och ofta kommer tillsammans med stor begåvning.
– Det finns en fantastisk intelligens och drivkraft, men det behövs staket och regler för att kunna förhindra skadeverkningarna. Det som kännetecknar en psykopat och narcissist är att den saknar samvete och förmågan att känna skuld och empati, säger hon.
"Stark som en räv" är som sagt en komedi. I centrum står rektorn för Kungliga medicinska institutet, och hela pjäsen utspelar sig hemma hos honom. Psykopattemat ihop med den starka verklighetsförankringen ser ut att bädda för att detta blir ett hårt slag mot de inblandade i Macchiarinihärvan. Regissör Marika Lagercrantz är medveten om risken.
– Men det är helt och hållet fiktiva personer. Och det utspelar sig inte på Karolinska, utan på ett fiktivt stort medicinskt institut, säger hon.
– Men den yttre tidsramen är helt äkta, säger Ylva Lööf.
Ylva Lööf gör ingen hemlighet av att hennes huvudsyfte med pjäsen är att få autonomireformen upphävd. Marika Lagercrantz har inga sådana ambitioner.
– Jag vill att människor ska prata med varandra om vad vi behöver i våra liv. Hur förhåller vi oss till sjukvården och demokratin? säger hon.
"Stark som en räv" är hennes första pjäs på Östgötateatern, men hon har tjuvstartat arbetet genom att sedan i höstas hålla ett antal publiksamtal. Fyra programkvällar blir det också i samband med denna föreställning.
Är det detta som kommer att bli ditt stora avtryck på Östgötateatern? Att det nu blir politisk teater för hela slanten?– Efter det här ska jag göra "Farmor och vår herre", så det beror på hur man ser på det. För mig är livet politik. När du skriver om Melodifestivalen är det också politik. Äktenskapen är politik. Sån är min hållning till livet, säger Marika Lagercrantz.