Äntligen! – Nu ska Linköpings studentspex upp på scen

Linköpings studentspexare har haft ovanligt lång tid på sig att förbereda sitt spex "Mysteriet i Versailles – en operaföreställning". Vi besökte en av de sista repetitionerna innan premiären – som skjutits upp ett år på grund av pandemin.

Ludvig Kratzert spelar rollen som Ludvig XIV, Solkungen. Solkronan han bär i bilden är gjord av buntband.

Ludvig Kratzert spelar rollen som Ludvig XIV, Solkungen. Solkronan han bär i bilden är gjord av buntband.

Foto: Victor Bomgren

Teater & musikal2022-05-05 18:25

– Vi är så taggade, så glada att vi äntligen är här. Särskilt nu när vi repar på Forumteatern och får se spexet i verkligheten, säger Anna Björkman, direktör för Linköpings studentspex.

Hur känns det inför premiären?

– Som att gå i mål efter ett maraton. Det är superkul att känna att spexet lever, säger Matilda Mossberg, ekonomiansvarig för Linköpings studentspex.

undefined
Matildas favoritutrop är "snabbare!" som får orkestern att öka tempot. Annas favorit är "ombytta roller!" som får två skådespelare på scen att gå in i varandras karaktär.

Allt är på frivillig basis och Matilda och Anna lägger ner runt 10–20 timmar i veckan på att arbeta med spexet. Nu inför premiären har det blivit ännu mer.

Har det varit svårt att hålla engagemanget uppe under pandemin?

– Det har varit en utmaning. Alla i vår grupp har varit väldigt duktiga på att kämpa vidare och hålla humöret uppe. Vi har gjort det bästa vi kan av situationen. Av biljettförsäljningen att döma så har vi också varit saknade, säger Matilda.

– Alla är så otroligt engagerade, så vi har lyckats hålla igång ändå, säger Anna.

Spexen i Linköpings studentspex är baserade på historiska händelser och ämnar att förklara hur det ”egentligen” gick till, med en humoristisk vinkel. Årets föreställning heter "Mysteriet i Versailles – En operaföreställning".

– Kung Ludvig XIV och drottning Maria firar 30-årig bröllopsdag och han ska ge henne en opera i present. Men presenten måste hållas hemlig för Maria, berättar Matilda.

undefined
Måns Alm skämtar om att han är den ende som pratar skånska i uppsättningen, trots att han inte är den enda skåningen.

I spex har publiken möjlighet att påverka föreställningen med så kallade utrop. Det vanligaste exemplet är ”omstart” som innebär ungefär: en gång till! – fast med en twist.

– Vi brukar ha en liten snabbutbildning i början av spexet om hur utropen går till. Skådespelarna går upp på scenen och förklarar att det är en interaktiv föreställning, säger Matilda.

– Idag ska vi öva på utrop så skådisarna får vara med om det innan premiär. De ska få känna på vad som händer när någon i publiken skriker ”på östgötska!”, för då ska de ju kunna anpassa sig till det. Eftersom vi inte har nån publik i dag är det vi som får göra utropen, säger Anna.

undefined
Martin Ståhl spelar trumpet i uppsättningen och är en riktig veteran. Han har varit med sedan 90-talet.

Om jag ropar: direktören på scen: då måste du gå upp?

– Precis! Då får jag springa så snabbt jag kan, säger Matilda.

Spexet har premiär den sjunde maj och gör sin sista föreställning 14 maj.

Man får också ha med sig eget snacks: du behöver inte smyga in något!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!