Äldsta vänföreningen både livaktig och rik

I kväll 19/5 är det åter dags för ett spränglärt föredrag på Linköpings huvudbibliotek i arrangemang av Samfundet Linköpings stiftsbiblioteks vänner. Men vad är det?

Mathias von Wachenfeldt och Anders Fahlbeck är aktiva i Samfundet Stiftsbibliotekets vänner. "Det var en sovande institution till för 25 år sen, då dåvarande ordföranden Gunnar Lonaeus gav nytt liv och öppnade samfundet utåt", säger Anders. (Lonaeus avled i mars i år, 95 år gammal).

Mathias von Wachenfeldt och Anders Fahlbeck är aktiva i Samfundet Stiftsbibliotekets vänner. "Det var en sovande institution till för 25 år sen, då dåvarande ordföranden Gunnar Lonaeus gav nytt liv och öppnade samfundet utåt", säger Anders. (Lonaeus avled i mars i år, 95 år gammal).

Foto: Mikael Svensson

Stadsbiblioteket2015-05-19 06:00

Vi tar det från början. Stiftsbiblioteken har rötterna i medeltiden och Svenska kyrkans och gymnasiernas boksamlingar. I Sverige finns fem stiftsbibliotek med kommunala huvudmän kvar – i Västerås, Skara, Kalmar, Växjö och Linköping.

Linköping har en av landets största samlingar av handskrifter och gamla böcker. En riktig guldgruva som ryms i flera rejäla arkivrum, stora som basketplaner, under stadsbiblioteket. Här finns Linné i originalutgåva, gamla skolkatolger och handskrifter från medeltiden. Krigsbyten och donationer om vartannat. Och Correns första kulturredaktör Bengt Lundbergs klippsamling från 1944 till 2001.

Först 1924 fick Linköping ett allmänt stadsbibliotek, det var då stifts- och landsbiblioteken slogs ihop ("lands-" betyder helt enkelt "läns-"). Ni har säkert sett skylten på Linköpings ståtliga, moderna bibliotek som än i dag formellt heter "Stifts- och landsbiblioteket".

1918 var stiftsbiblioteket i Linköping riktigt på dekis. Det saknades pengar och samlingarna förföll. Då bildades stiftsbibliotekets vänner, för att dra in kosing. Henric Westman, stadens store donator, fanns förstås med. Och herrarna i vänföreningen gjorde stora donationer. Det är dem som samfundet fortfarande förvaltar och använder.

– Vi är faktiskt Sveriges äldsta biblioteksvänförening, säger bibliotekarien Mathias von Wachenfeldt, ledamot i vännernas styrelse och bibliotekets representant där sen 25 år.

– Det var en sovande institution till för 25 år sen, då Gunnar Lonaeus tog över som ordförande och gav nytt liv och öppnade samfundet utåt, säger Anders Fahlbeck, styrelsekollega.

Vännerna är numera en aktiv förening med 150 medlemmar och ett kapital på över 1 miljon kronor. Ordförande är Christer Knuthammmar, tidigare överbibliotekarie på LiU. De köper in böcker som fyller luckor i samlingarna, de ger ut skriftserien ""Linköpings biblioteks handlingar" och de ordnar föreläsningar, som är öppna och gratis för alla, sex gånger per år.

– Vi har viss möjlighet att få hit intressanta föredragshållare, säger Mathias, särskilt med tanke på vår aktningsvärda ålder.

Tisdag 19/5 kl 19 kan man höra Stephan Borgehammar berätta om "Jungfru Maria i predikningar från Alvasta kloster" i bibliotekets hörsal. Borgehammar är professor i Lund och expert på kyrkolivet under europeisk medeltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!