Som jag misstänkte är ordet inte alls särskilt etablerat, utan snarare i stort sett okänt verkar det som. Vilket inte hindrar att jag alltid har använt det utan att ens fundera över att det inte skulle vara allmänt känt. Förrän nu alltså.
Elisabeth Olofsson, vars språkliga referensramar är vitt spridda över landet - Skåne, västkusten, Västerbotten - känner inte igen det, och blir inte riktigt klar över vilken betydelse jag lägger i mathumör. Även Kenneth Ullberg, med bakgrund i bland annat Hudiksvall, Karlskrona, Stockholm och Örebro, är inne på en tolkning som avviker från min användning. Inte heller han har mött det tidigare.
Så för att förtydliga: Har man mathumör är man på dåligt humör på grund av hunger. Man säger alltså inte att man har dåligt mathumör, det vore tautologiskt. I begreppet mathumör ligger redan betydelsen att humöret är dåligt. Följaktligen är en konstruktion som att "vara på bra mathumör" inte heller möjlig.
Det förvånande är att inte fler synonymer dyker upp. Matilsk är ett alternativ som Per Magnusson nämner. Det verkar ha en viss spridning, om än blygsam. Eftersom fenomenet däremot är väl spritt är det märkligt att det är så knapphändigt fångat i språket.
Viveka Adelswärd bidrar med angränsande ord som hon funnit när hon letat östgötska dialektord: brödsterren och bröskälva. Båda betyder att man är matt eller darrig av hunger.
Fortsätt gärna att skicka in reflektioner kring mathumör!