Vilken rubrik ska vi ha på det här reportaget? "Tom Tits visar flådda lik för barn" eller "Fascinerande utställning väcker intresse för människokroppen"?
Jag känner mig minst sagt kluven när jag kliver in på pressvisningen av Body Worlds. Människor har i hundratals år betalat pengar för att få se foster i sprit och damer utan underkropp, det makabra lockar, det är härligt att få rysa lite. Är Body Worlds en modern variant?
Tar bort huden
Hela upplägget låter ju en smula befängt. En tysk professor kommer på en metod att bevara människokroppar genom att ersätta kroppens vätskeinnehåll med plast.
Han tar bort huden från donerade kroppar och plastbehandlar dem i olika poser för att demonstrera kroppens många funktioner. Kropparna samlas i en utställning som möts av hård kritik - och blir en omedelbar publiksuccé.
12 år efter starten har Body Worlds sju utställningar som turnerar över världen. Sammanlagt 35 miljoner människor har sett professorns flådda kroppar, och nu är det premiär i Sverige.
Börjar försiktigt
Utställningen finns i en speciell avdelning på Toms Tits Experiment, ingen besökare ska behöva snubbla på en människokropp av misstag.
Den börjar försiktigt med skelett och leder som inte känns svåra att titta på. Kroppsdelarna ligger i montrar med korta beskrivningar bredvid.
Ju längre in man kommer desto fler hela kroppar möter man, "Amiralen" är öppnad så att man hur ryggmärgen och kotpelaren ser ut, "Stafettlöparen" visar hur skelett och muskler samspelar.
Gravid kvinna
Längst inne möter jag en gravid kvinna, fostret ser ut att ha det trångt i livmodern. Det är berörande men inte otäckt. För vid det här laget har fascinationen tagit överhand.
Body Worlds är en snygg och genomtänkt utställning med stora pedagogiska ambitioner. På väggarna hänger litterära citat från Goethe, Khalil Gibran och många andra, de berättar om livets mirakel och själens odödlighet, och påminner hela tiden om att vi människor är så mycket mer än muskler, ledband och kransartärer.
Kropparna har ingen hud, jag möter inga ansikten, vet inte hur gamla människorna än gång var, om de var svart eller vita. Det skapar en nödvändig distans, kropparna blir efter en stund mer som föremål.
Kroppar blir handelsvara
Men kanske är det just distanseringen som är problemet. Det är ju ändå avlidna människor jag tittar på. Frågan kvarstår: Är det etiskt riktigt att visa döda människor på det här viset?
I medierna tog den kritiska debatten fart redan för en vecka sedan. Utställningen är öppen för barn under 12 år om de har sällskap av en vuxen, något som barnläkaren Lars H Gustafsson ifrågasatte i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Han påpekar också att om Tom Tits verkligen vill öka intresset för människokroppen så finns det både plastmodeller och virtuella modeller som fungerar lika bra.
Läkarförbundets ordförande Marie Wedin är också kritisk, hon menar att Body Worlds gör döda kroppar till en handelsvara i en tid när organhandel är ett stort problem.
Många slutar röka
Men Body Worlds är vana vid kritik. De garanterar att alla som donerat sina kroppar har haft full kunskap om hur de skulle användas. De hänvisar också till undersökningsresultat som visar att få besökare blir illa berörda av utställningen, och att den gör nytta därför att många börjar fundera på den egna hälsan.
- Du lever ditt liv i en kropp, men får aldrig möjlighet att se hur den ser ut inuti. För många är det en stark upplevelse att få se allt detta, och vi har intervjuat åtskilliga personer som lämnar utställningen med ett beslut om att sluta röka, sade utställningens curator Angelina Whalley när den visades för pressen.
Tar med barnen
Björn Edlund, VD för Tom Tits Experiment, var beredd på att det skulle komma kritik.
- Jag förstår synpunkterna och välkomnar debatten, det här är en mångfacetterad utställning som väcker många frågor.
Varför går det inte lika bra med modeller av plast?
- Ska man skapa djupare intresse om naturvetenskap så måste det vara naturvetenskap på riktigt. Titta på rökarens svarta lungor där borta, de skulle inte beröra dig på samma sätt om de vore av plast, svarar Björn Edlund.
Har du egna barn?
- Ja, de är tre och fem år gamla.
Kommer du att ta med dem hit till utställningen?
- Ja, absolut. Vi läste flera undersökningar av amerikanska barnpsykologer innan vi sade ja till Body Worlds. Undersökningarna visar att få barn blir skrämda av utställningen, de allra flesta tycker bara att den är spännande.
Björn Edlund hoppas att Body Worlds ska locka upp emot 100 000 besökare under sommaren och hösten. Det är bara att konstatera; om kropparna vore av plast skulle besökarantalet bara bli en bråkdel.