Landskapet är varierat runt Sverkersholms gård, ett par mil söder om Söderköping, där Oskar Österholm är uppväxt och nu bor med sin familj. Bostadshuset ligger intill ett naturreservat vid norra ändan av sjön Ken och omgivningarna är en blandning av skogspartier, hagar och mindre åkrar.
– När mina föräldrar var redo att lämna över gården delade jag och min syster upp den. Så vi äger varsin del nu, säger Oskar Östersholm.
De tog över gården 2021 och systern Emelie Hoff driver lantbruk med köttdjur och får. Själv startade Oskar företaget Sverkskog med inriktningen att förvalta egen skog och hjälpa andra skogsägare med ett varsamt skogsbruk. Oftast för kunder som ser mer till miljövärden än att få ut mesta möjliga ekonomiska vinst ur skogen.
– Då fäller jag träd manuellt med motorsåg. De flesta som söker sig till mig vill göra så lite avtryck som möjligt i naturen. Det får ta längre tid och kosta lite mer helt enkelt.
I sin egen skog avverkar han genom plockhuggning, vilket innebär att man bara fäller vissa träd och på så sätt skapar en skog som är varierad både i ålder och vilka sorters träd den består av.
Måste du inte hugga mycket för att tjäna pengar på din skog?
– För mig som skogsägare handlar det inte om att få ut så mycket pengar som möjligt. För även om jag har den största maskinen får jag ändå inte ut så mycket i slutändan. Det är viktigare för mig att tänka på helheten.
Oskars Österholms filosofi är att det finns andra värden att ta vara på som handlar om biologisk mångfald, klimatet och möjlighet till rekreation. Han menar också att det är viktigt att diskutera hur skogarna ska brukas utan att låsa sig vid hårda ståndpunkter som att antingen kalhugga eller lämna allt orört.
Han berättar att han börjat med naturturism för att ha fler ben att stå på ekonomiskt. Kräftfiske och lägga nät i sjön är två sådana exempel.
– Vi håller också på att ansöka hos kommunen att få bygga två enkla stugor i skogen en bit från sjön. Det ska nästan bara vara stigar dit. Tanken är att man ska komma och bo mitt i naturen mer eller mindre själva och uppleva omgivningen. Det är något vi siktar på.
Att hålla nere sina utgifter och ta tillvara på det man har är viktigt för Oskar Österholm. Han vurmar för det närproducerade och menar att långa transporter av produkter ofta inte är hållbart för vår miljö.
– När jag bygger till exempel använder jag begagnat och virke jag sågat själv. Garaget som står där ute tog jag virke från ett annat gammalt hus som stod uppe vid lagården. Sen hämtade jag gamla tegelpannor på sju åtta ställen. Jag svor en del och det var tidsödande, men det blev väldigt fint och känns skönt när det blev klart.
Om balans i skogen på markerna runt gården och att hushålla med resurser på ett större plan är viktiga frågor för Oskar Österholm, så har även företaget betytt mycket för hans egna välmående. Innan han tog över sin del av gården jobbade han många år som teatertekniker och belysningsmästare.
– Jag pluggade till teatertekniker på Dramatiska institutet i Stockholm. Sen blev jag kvar där och jobbade först på Dramaten och sen på Dansens hus i åtta år.
För drygt tio år sedan flyttade han hem till Sverkersholm och började jobba på Östgötateatern. På många sätt tyckte han om att jobba på teatrar och med föreställningar men att han byggde också upp en press på sig själv som blev svår att hantera och ledde till att han var sjukskriven i perioder.
– Jag fick en utmattningsdepression i mitten av 2015. Jag tror jag är väldigt bra på att vara effektiv, tänker hela tiden på att göra allt så bra som möjligt och vara mån om andra. Jag vet inte exakt vad det berodde på men jag hade det tufft i familjerelationen då och det mynnade ut i en separation samtidigt som det var jobbmässigt tungt. På många arbetsplatser ska mer och mer göras av färre anställda på kortare tid.
Även om det händer att han hoppar in och jobbar som tekniker ibland, som förra året då ha var på turnéer med Fredrik Lindström och William Spets, så är jobbet med företaget och på gården ett sätt att må bra. Han kan nu styra arbetsbelastningen och vilka tider han jobbar.
– Men är man hemma, så kan man alltid jobba och det väljer jag ofta att göra. Vad som är jobb och fritid kan ibland vara svårt att avgöra. Men min gård är inte till för att tjäna massa pengar utan det handlar om att vårda den och att det ska gå runt.