Ola hade köpt loppistavlor för slakt, man tar bort spännramen, sätter på egen duk och då har man en ram som passar. Ett av motiven på slaktkonsten föreställde en strand där två pinnar stack upp.
– Gud vad roligt om de där pinnarna blir till jättelika andben i stället. Det blev en jätteand som stirrade ut över en solnedgång utav ett stekt ägg, det var så det startade, säger Ola Niklasson.
Plojgrejen blev julklapp till en kompis. Ola blev förtjust i greppet och fortsatte måla. Hans konst fick spridning, folk började beställa och sedan dess har det bara ökat.
Konstnären är född och uppvuxen i Västervikstrakten. Efter studier på Lunnevads folkhögskola utanför Linköping bar det av till Stockholm och konstfack men sedan några år tillbaka är Ola och hans familj bosatta i Söderköping.
Ola har beskrivit sin konst som "en blandning av Jan Stenmark, Villfarelser och Pappas pärlor, men ändå inte". I vilket fall finns det i många av hans verk ett tydligt popkulturellt tema. Ola berättar att det i princip är hans uppväxt man kan se i konsten.
– Jag var serietidningsnörd, älskade superhjältar och har alltid älskat film. Att plocka ut till exempel Alien, som ju är en ganska läskig figur, ur sitt rätta element och istället låta den plocka blommor till sin mor, sånt tycker jag är kul, säger Ola.
Hur Ola gör för att komma på vad han ska komplettera loppiskonsten med är väldigt olika. Idéerna kommer titt som tätt. Ibland stöter han på tavlor som direkt ger honom uppslag. Men när tanken kommer först kan det ta långtid innan han hittar rätt motiv.
– Jag har haft idéer där det tagit år innan rätt tavla dykt upp. Men merparten köper jag och hänger i min ateljé, sen får jag gå och grunna på dem, säger Ola.
Att göra ny konst av gammal, så kallad recyclingkonst, är bra för miljön och Ola menar att vi inte kan hålla på och nykonsumera hela tiden och att det gäller konsten med. Men att ge sig på en annan konstnärs verk kan kanske många har åsikter kring?
– Av respekt för ursprungskonstnärerna har alla tavlor dubbla signaturer. Det å andra sidan kanske man kan ha något emot för de har ju inget val. Om jag målar bort deras signatur så blev det ju bara mitt, för jag ändrar ju. Man säger att det når egen verkshöjd. Verket blir ett nytt verk och då skulle det vara superlugnt om jag bara målade bort den andres signatur men jag tycker inte att det känns bra, säger Ola Niklasson.
Olas konst går att se på Galleri Rådhuset i Söderköping under sommaren.