Slaka Balladforum sjunger uråldriga sånger på ny skiva

I Slaka överlevde balladtraditionen från medeltiden längre än på de flesta ställen. Nu har Slaka Balladforum gett ut en skiva där de sjunger – och dansar, som man ska göra.

Slaka Balladforum håller liv i en sångtradition med rötter i medeltiden. Nu ger de ut en skiva tillsammans med Folkvisedanslaget.

Slaka Balladforum håller liv i en sångtradition med rötter i medeltiden. Nu ger de ut en skiva tillsammans med Folkvisedanslaget.

Foto: Privat

Slaka2021-02-17 19:00

– Just det här, att man dansar och sjunger samtidigt, har inte gjorts på skiva sedan 60-talet, säger Marie Länne Persson. 

Hon är folkmusiksångerska och expert på medeltida ballader: långa, berättande sånger som sjungs växelvis av en försångare och övriga deltagare, samtidigt som man håller varandra i händerna och dansar i ett slags långdans. På Färöarna kallas det kvaddans, och där är det en levande tradition. I övriga Norden har sångerna levt kvar här och där, och blivit upptecknade och bevarade för eftervärlden – bland annat i Slaka, väster om Linköping.  

– Jag har hållit på med det här sedan 2005 när jag ramlade på den här skatten i Slaka, berättar Marie Länne Persson, som håller traditionen vid liv, sjunger i Slaka Balladforum och låg bakom boken "Källan i Slaka, en bok om svensk folkmusik" som gavs ut 2014. 

I dag innebär ordet "ballad" en låt i lugnt tempo, och är motsatsen till dansmusik. Men ordet "ballad" har sina etymologiska rötter i romanska ord som betyder just dans (jämför med balett som betyder "liten dans"). Sångerna var en berättartradition som gick i arv från generation till generation, innan folk kunde läsa och skriva. 

I början av 1800-talet fanns det fortfarande kvinnor i Slaka som kunde sångerna. Forskare intervjuade dem och skrev ned texterna och melodierna, som därmed har bevarats. 

Skivan heter "En förgyllande väv" och finns både i butik och på Spotify. På den samarbetar Slaka Balladforum med ärevördiga Folkvisedanslaget, som sysslat med det här sedan 1905 och från början höll till på Skansen: "De säger att de jobbat med den här skivan i 115 år". 

Bland annat finns här "Brun", berättelsen om rövaren Brun som förför och mördar unga kvinnor, men blir överlistad av en kvinna som utkräver hämnd. Den är upptecknad efter Maja "Månssan" Hansdotter i Slaka för 200 år sedan, hur länge den sjungits innan dess är det ingen som vet. 

Skivan spelades in 2019. Den skulle ha kommit ut i april förra året, men sköts upp på grund av pandemin. I nuläget kan inte medlemmarna i Slaka Balladforum träffas och hålla sin månghundraåriga kulturform levande.

– Det är så speciellt att skivan kommer ut just nu när det här är helt förbjudet: man får inte hålla varandra i händerna och man får inte sjunga för fullt. Men på skivan kan man höra stegen och andetagen, säger Marie Länne Persson.  

Karta: Slaka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!