"Vi ska lära oss av varandra"

Att vi ska lära oss mer av varandra om Skänninge förr i tiden är tanken med den nya studiecirkeln, berättar Maj-Britt Carlsson.

Kurser. I Skänningebygdens husmodersförenings lokal är det aktiviteter dagligen. På måndagarna lär sig Maj-Britt Carlsson väva. Lilian Alexandersson lär ut.

Kurser. I Skänningebygdens husmodersförenings lokal är det aktiviteter dagligen. På måndagarna lär sig Maj-Britt Carlsson väva. Lilian Alexandersson lär ut.

Foto: Mia Karlsvärd

SKÄNNINGE2017-03-16 05:00

Det är redan tjugo anmälda till vårens kulturvandringar i Skänninge som Skänningebygdens husmodersförening anordnar.

– Det är många av våra tidigare medlemmar i Minnenas Skänninge som anmält sig, men ännu fler är välkomna, säger Maj-Britt ”Mabbe” Carlsson.

Gruppen Minnenas Skänninge träffades kontinuerligt i några år för att berättade historier och anekdoter från Skänninge för varandra. De mesta historierna skrevs ner och finns nu samlade.

– Min mening från början med den nya studiecirkeln var att vi skulle komma ut och promenera i Skänninge, säger Kerstin Paananin.

– Det orkar ju inte alla, så därför får vi hjälp av hotellet som lovat att köra runt oss i tuff-tuff tåget, berättar Maj-Britt Carlsson.

En del korta promenader har man dock tänkt att det kan bli.

– Vi inleder varje kurstillfälle med att träffas i vår lokal för fika, sedan är tanken att vi tar oss vidare. Antingen med tåget eller promenerar, förklarar Maj-Britt Carlsson.

Vad och vilka platser som kursdeltagarna kommer besöka är inte bestämt än. Det ska deltagarna komma överens om vid första träffen.

– Det här är ju en cirkel. Det innebär att alla ska prata och att vi ska lära oss av varandra, säger Maj-Britt Carlsson.

Flera av deltagarna har vuxit upp i Skänninge och kan berätta om sin minnen.

– En av kursledarna är Anders Rosenkvist som också är guide här i Skänninge, berättar Kerstin Paananin.

Fem onsdagar planerar de att träffas med början i april.

Just nu får föreningen bidrag via fas 3 för sin lokal.

– Vi är lite oroliga för vad som händer i framtiden när fas 3 försvinner. Vår verksamhet är viktig för daglediga, säger Maj-Britt Carlsson.

Skänninge

Skänninge är en av landets äldsta städer med en befolkning på cirka 3140 invånare.

När Skänninge blev stad vet man inte, men staden omnämns första gången 1178 i ett påvligt skyddsbrev.

Skänninge är en av Sveriges äldsta städer.

Skänninge var under lång tid ett viktigt religiöst centrum. Här finns bland annat Vårfrukyrkan från 1300-talet, och ruinerna efter Sankta Ingrids kloster.

Fakta: mjolby.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!