En lekplats för varenda invånare

Nya Väderkvarnsbacken är för Skänningebarnen, hundarna, motionärerna, de som vill äta och fika eller bara sitta och njuta av höstsolen.

En väderkvarn ska det förstås vara på Väderkvarnsbacken, och lekredskap som kan föreställa en gammal borg.

En väderkvarn ska det förstås vara på Väderkvarnsbacken, och lekredskap som kan föreställa en gammal borg.

Foto: Susanne Hasselqvist

Skänninge2019-10-29 13:30

Här finns mycket att klättra på, rutscha nerför och snurra på. En rejäl lekplats har det blivit till Skänningebarnen. Men området rymmer också ett utegym, en lekgård för hundarna, en grillplats, nya gång- och cykelvägar och så belysning vid vägarna, pulkabacken och aktivitetsplatserna. 

Ännu bättre blir det till sommaren, när Månsjön fylls på inför badsäsongen. Nästa år kommer sjön att förses med en handikappramp. Lekplatsen är också planerad för att det ska vara lätt att ta sig dit med rullstol.

Sommaren 2017 eldades väderkvarnen på Väderkvarnsbacken upp, och det visade sig snart bli en kostsam historia att bygga upp den igen.

– Intresset var dessutom ganska svalt, säger Birgitta Gunnarsson (C). Då ville vi hellre göra något som gynnar Skänningeborna. 

En aktivitetsplats någonstans i Skänninge fanns redan med i diskussionerna.

– På Väderkvarnsbacken kunde många olika önskemål tillgodoses, konstaterar Åsa Blomqvist som är stadsträdgårdsmästare. Vi fick försäkringspengar för kvarnen, kultur- och fritidsnämnden lade 500 000 och så fanns det medborgarförslagspengar, totalt två miljoner.

Väderkvarnsbacken har blivit en fantastisk plats, ett ställe att träffas på, konstaterade kommunalrådet Cecilia Burenby (S) som invigde anläggningen. Och en väderkvarn blev det också, som klätterredskap och rutschkana.

– Vi har Skänningetema här, säger Birgitta Gunnarsson, med väderkvarnen och en borg som påminner om stadens stolta traditioner.

Åt det här hållet är intresset inte särskilt stort så här års. Månsjön är tömd.
Åt det här hållet är intresset inte särskilt stort så här års. Månsjön är tömd.
Karta: Väderkvarnsbacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!