De har suttit bredvid varandra i 46 år.
Då – i en föreläsningssal, i skuggan allra längst bak, på två stolar på Chalmers i Göteborg.
Nu – i en restaurang, i rampljuset på scenen, i två fåtöljer på Strandhotellet i Mellbystrand.
Från då till nu finns ett stycke svensk nöjeshistoria, som Per Fritzell och Jan Rippe tar med i föreställningen "Gott & Blandat". De åker tillsammans med Den ofattbara orkestern på turné, som landar i Linköping den 8 januari och i Norrköping den 14 april nästa år.
– Det blir en minnespromenad för publiken och för oss själva. Vi ska försöka få med så mycket historier och anekdoter det går att få in på ett timmar, säger Per Fritzell.
Vi tar det från början.
– Ha, ha, ha, säger Jan Rippe och verkar nästan förflytta sig själv i tanken 46 år tillbaka i tiden.
– Vi kände inte alls varandra, men möttes där längst bak, allra högst upp, i salen på Chalmers och kunde ganska snabbt se de seriösa och mindre seriösa studenterna. Vi skulle läsa elektroteknik, men det tog inte lång tid innan vi började engagera oss i en massa annat än att studera.
Som?
– Studentkår, festkommittéer och kårhusaktiviteter... Vi höll samma studietakt i två år innan vi en dag bestämde oss för att plocka upp alla tentor, men då drog vi till alperna istället. Att börja plugga ihop var nog inte en så bra idé, säger Per.
När Peter Rangmar, Knut Agnred, Jan Rippe och Per Fritzell bildade en sjungande kvartett med namnet After Shave och vann en sångtävling på Chalmers började fler och fler erbjudanden droppa in.
– Det började spridas lite rykten om oss utanför Chalmers, vilket också ökade kraven. Vi började lägga in lite roligt snack mellan låtarna, minns Per.
Kvartetten vann Aftonbladets stora talangtävling "Vi som vill upp" och fick vara med i tv-programmet Midsommarfirande på Koster med Lars-Gunnar Björklund och Bibi Andersson.
– Vi satt i vår loge och var alla nervösa före, när Thore Skogman plötsligt dök upp. Vi delade loge med honom så vårt första möte med den stora artistvärlden var Thore Skogman i ett par orangea y-front. Där och då tänkte vi "artistvärlden är kanske inte så glamourös ändå", säger Jan och skrattar.
Kvartetten fick ibland hjälp av Anders Eriksson, som hängde en del på Chalmers. Han introducerade gänget för sin egen grupp – Galenskaparna. 1982 blev så Galenskaperna och After Shave ett, där "Macken" är deras största succé genom åren. Gänget gjorde teater och musikal av sin tv-serie på Lorensbergsteatern i Göteborg och på en Sverigeturné.
– Publiken kunde texterna och replikerna bättre än vi. Det var en sanslös upplevelse. Där och då förstod vi storheten med "Macken", säger Per.
Deras klassiska karaktärer har sin plats i showen.
– Folk förväntar sig det, men vi kommer att plocka upp mycket gott och blandat från våra år tillsammans. Det blir en del nostalgi, men vi vet inte själva alltid var kvällen kommer sluta. Vi har en plan, men det är inte alltid säkert vi följer den, säger Jan.
Per Fritzell och Jan Rippe ser, precis som hela branschen, fram mot nya möten med publiken.
– Jag hann göra en soloföreställning av en tänkt turné den 13 mars förra året innan coronan stängde ner allt. Jag flyttade hem till västkusten från Lindesberg, säger Per.
– Jag vet inte riktigt vad jag pysslat med... Det har i alla fall blivit mer trädgårdsarbete än någonsin, säger Jan.
Så skrattar de igen.