Med teckningar av Amanda Eriksson och text av Gunilla Lundgren i samarbete med Sofia Taikon
Ges ut av Gatutidningen Folk är Folk
Gatutidningen "Sofia Z-4515" säljs nu av tiggare i Linköping. 75 kronor går till försäljaren, 25 till norska organisationen "Folk är Folk", som har rättigheterna till detta annorlunda seriealbum, först skapat som skolmaterial.
Hur är innehållt då? Jo, mycket bra!
Enkla, raka texter och lika, enkla och kraftfulla teckningar berättar om ett enda människoöde, och på så vis om förföljelsen av romer. Sofia Taikon var en av få romer som överlevde Förintelsen. Hon föddes i Polen och skickades till Auschwitz 1942. Då var hon en liten flicka med långa flätor. Hela hennes familj utrotades, bara hon räddades av de Vita bussarna 1945. Hon fick ett bra liv i Sverige, trots att hon var svårt märkt och skadad. Det är för barnbarnens skull hon berättar, annars ville denna enastående kvinna aldrig prata om det fruktansvärda. Hon dog 2005 (sannolikt i sviter från lägertiden), precis innan albumet kom ut.
Hur kan man fånga nåt så fruktansvärt i en serie? Jo, det går överraskande bra. Tilltalet är rakt på, utan krusiduller. Just därför så berörande. Och det enkla är alltid det svåraste!
Som fortsättningsläsning finns Majgull Axelssons roman "Jag heter inte Miriam", nu i storpocket.
Fotnot: Z-4515 är det nummer som Sofia Taikon fick intatuerat på armen i Aschwitz.