Stort tryck på barnkulturmässan

ScenGalej är Östergötlands största mässa för barnkultur. 250 personer kom till årets utbudsdag i Norrköping på torsdagen.

Från Bona Folkhögskola kom Helene Bergström, Johanna Lindström, Josefine Lindström och Mehdi Arabi. "Vi är här för att få inspiration och nätverka" berättar Helne Bergström, kursansvarig för teaterkursen.

Från Bona Folkhögskola kom Helene Bergström, Johanna Lindström, Josefine Lindström och Mehdi Arabi. "Vi är här för att få inspiration och nätverka" berättar Helne Bergström, kursansvarig för teaterkursen.

Foto: Sara Segraeus

Scenkonst2018-10-11 18:15

Tyllkjolarna vippar i kulisserna. En av dessa sitter på dansaren Matilda Larsson som värmer upp inför rollen som Askungen. Hon trängs med Östgötabandet, andra dansare, rekvisita och skådespelare från andra ensembler som ska ut på andra scener – samtidigt.

– Askungen är inte riktigt den man förväntar sig, avslöjar Matilda.

Linköpingsbaserade Folke Dansteaters föreställning ”Styvsystrarna – i skuggan av Askungen” har premiär i april. Men ScenGalejs publik får ett smakprov.

– Vi använder ofta myter och sagor, men hittar nya vägar. Askungen är en mansgrisig saga om skönhet och ideal, ont och gott, som vi har vänt på. Vi gör ett skilsmässodrama utifrån styvsystrarnas perspektiv, berättar Gustav Udd, visuellt ansvarig för produktionen som görs tillsammans med Östgötabandet.

ScenGalej fyller varje vrå av Dynamo under vårt besök. Alla scener, men också repsalar. Totalt ges 19 föreställningar och smakprov ur fem kommande produktioner.

– Tanken är att visa utbudet och ge en bild av hur brett scenkonst idag är med dans, cirkus, musik och teater, säger Lotta Arildsson, på Kultur- och fritidskontoret.

Stora salen har förvandlats till tummelyta för de 250 deltagarna. Där sker möten mellan kulturproducenter och kulturombud, kultursekreterare och personal från skolor och förskolor som köper in föreställningar.

– Minglet är viktigt för att knyta kontakter och få idéer av varandra kring till exempel hur Skapande skola-pengar används. Där kan man också ställa praktiska frågor om vilken yta föreställningar kräver, eller om workshops som kan följa med, säger Lotta Arildsson.

I vimlet finns Hanna Gruffman, kulturchef i Motala, där man har en garanti för att barn 3–15 år ska få uppleva scenkonst.

– Man måste se det man visar, så att det blir bra. Det känns väldigt viktigt. Man kan inte bara leta i en katalog och välja på måfå, säger Hanna Gruffman, som tidigare var en drivande kraft i Norrköping för att göra ScenGalej större än den tidigare utbudsdagen.

Bland de östgötska grupperna finns exempel Svartå Soffteater från Mjölby, Teater Imba från Linköping och Teater Pelikanen i Norrköping. Men vissa grupper har åkt långt för att få visa upp sig. Från Stockholm kommer Pygméteatern med sin ”Har du hört att Rosie har bitit i gräset?”, baserad på Pernilla Stalfelts uppmärksammade ”Dödenboken”.

– Vi fick jättefin respons. En kvinna kom fram till mig efteråt och sa: ”Min mormor dog när jag var liten, men jag fick aldrig riktigt sörja. Jag hade behövt den här när jag var liten”, berättar skådespelaren David Mjönes.

Pygméteaterns producent Sonja De Vreeze öser beröm över arrangemanget som sådant.

– Det är helt suveränt, säger hon. Det är en bra mötesplats, allt fungerar smidigt och här visas hela föreställningar. På tio minuter hinner man inte göra en teaterpjäs rättvisa.

Vilgot, Isabella, Olivia och Vida från föräldrakooperativet Visan i Norrköping  fick se "Sagan om den första tomtenissen". "Bra" löd recensionen efteråt.
Vilgot, Isabella, Olivia och Vida från föräldrakooperativet Visan i Norrköping fick se "Sagan om den första tomtenissen". "Bra" löd recensionen efteråt.
ScenGalej

Årets ScenGalej innehöll 19 föreställningar och konserter som visades i sin helhet, men dessutom fem trailers. Eftersom internationella dockteateråret firas fanns flera dockteaterproduktioner med.

Syfte: En utbudsdag där lärare, elever och kultursamordnare har möjlighet att se konserter och föreställningar för att sedan arrangera föreställningarna i sin hemkommun, till exempel på en förskola eller skola.

Medverkande östgötska grupper: Teater Pelikanen (Norrköping), Teater Röd (Norrköping), Danskollektivet Blauba (Norrköping), Teater Laikos (Linköping), Folke Dansteater (Linköping), Teater Imba (Linköping), Svartå Soffteater (Mjölby), Scenkonstverket Donya (Linköping), samt Östgötamusiken och ung scen/öst, båda från Linköping.

Arrangörer: Norrköpings och Linköpings kommuner, Dans i Öst, Riksteatern Östergötland och Östgötamusiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!