Sicilien - de bästa guldkornen

Sicilien är verkligen en kontrasternas ö. Det är en av de allra vackraste regionerna i Italien, och samtidigt en av de mest utsatta. Det finns ett skönt lugn där stressen ligger långt bort, och samtidigt är syditalienarna kända för sitt livliga sätt och det eviga tutandet i trafiken. På Sicilien känner man sig sällan helt delaktig i det som bestäms av regeringen i Rom, och samtidigt ger alltid de sicilianska regionalvalen en fingervisning om hur resten av Italien kommer att rösta i valen. Kanske är det därför jag dras så till ön.

Foto:

Resor2015-03-11 09:30

Sicilien har på senare år blivit ett populärt semestermål för svenskarna, och turismen har kommit att bli den största inkomstkällan för de drygt fem miljoner sicilianarna. Turistorterna Taormina och Cefalù är knökfulla under sommarmånaderna. Med de nya direktflygen tar det strax under fyra timmar till flygplatserna i Palermo och Catania från Stockholm. Vill man flyga till Sicilien gör man bäst i att söka rätt på ett direktflyg från Arlanda, eftersom det annars tenderar att bli en väldigt lång väntetid på Fiumicino-flygplatsen i Rom. Norwegian flyger direkt både till Palermo och till Catania under sommarhalvåret till skäliga priser. I vissa fall går det också att hitta paketresor med charterbolagen om det är sol och bad man fikar efter.

Den här artikeln ska ses som ett smakprov på det som Sicilien har att erbjuda. Ett hett tips för den som vill utforska mer av ön är hyra en bil. Det är det i särklass smidigaste sättet att ta sig runt på Sicilien. Landskapet är skiftande, vilket gör att regionaltågen inte går överallt och buss kan bli jobbigt om man har mycket packning med sig. Motorvägarna på Sicilien är precis som i övriga Italien avgiftsbelagda, men fungerar effektivt. Bilförarmentaliteten är inte fullt som hemsk som många påstår. På motorvägarna kan man vara tämligen lugn.

När är det bäst att åka?

April, maj och juni samt september och oktober är egentligen de optimala månaderna att åka till ön. Man slipper vinterns regnskurar och sommarens ibland ganska påfrestande hetta. Många badstränder håller öppet även på hösten då många stänger i andra delar av Italien. 

Med svenska mått mätt blir det aldrig sådär bitande kallt på Sicilien. Däremot kan stenhusen bli rejält kyliga på nätter och tidiga morgnar i januari-februari, eftersom de flesta husen saknar centralvärme. I regel brukar det inte vara några större problem på hotell och bättre vandrarhem. I värsta fall, fråga efter ett element (termosifone)!

Städer att besöka

Palermo

Palermo är Siciliens största stad och regionshuvudstad och är på en höft ungefär lika stor som Stockholm. Det är en kaotisk stad, fast sällan på ett besvärande sätt. Bilar tutar, mopedister glider förbi i ilfart, grönsaksförsäljningarna skriker ut sina priser för att överrösta konkurrensen. Dessutom är staden en viktig hamnstad med leveranser från fastlandet, i synnerhet ifrån Neapel. Palermo är indelad i väldigt distinkta kvarter som skiljer sig mycket från varandra. Strax bortanför centralstationen ligger kvarteren Il Capo och Albergheria, som är stadens historiska centrum. I korsningen vid Quattro Canti möts de två huvudgatorna Via Maqueda och Corso Vittorio Emanuele. När du ändå är i krokarna är det värt att titta på den majestätiska katedralen från 1100-talet. Många missar den livliga loppmarknaden som ligger strax bredvid, mellan Corso Amedeo och piazza Peranni. Här hittar man allsköns prydnadssaker och möbler till en billig peng. Glöm för all del inte att pruta (contrattare). Gå alltid in med inställningen att billitg att kan bli ännu billigare! Detsamma gäller på den anrika frukt- och gröntmarknaden Ballarò. Frukthandlarna konkurrerar med varandra, så att komma ner i pris är ingen konst.

Lokaltrafiken i Palermo är inte jättebra uppstyrd, men bussarna kommer i förhållandevis god tid. En 90-minutersbiljett kostar 1,40 euro och köper man biljetten direkt på bussen tillkommer en avgift på 40 cent. Ett 7-dagarskort kostar 16,80 euro för den som planerar att resa mycket i lokaltrafiken.

Ät gott: Osteria dei Vespri. Piazza Croce dei Vespri 6.   Fika gott: Bar Alba. Piazza don Bosco 7.                       Bo flott: Grand Hotel Villa Igiea. Via Belmonte 43.           Bo billigt: Hotel del Centro. Via Roma 72.


Catania

Siciliens andra största stad sett till befolkningsmängden, men den viktiga knutpunkten för den sicilianska industrin. Den har därför kommit att kallas la Milano del sud, södra Italiens Milano. Catania ligger precis vid foten av vulkanen Etna, vilket präglar staden till utseendet: de flesta husen är byggda av lavasten, vilket gett många husfasader en askgrå färg. Stadens stora paradgata, Via Etnea, löper från norr till söder och slutar ungefär vid den berömda fiskmarknaden (la Pescheria). Det är det klokaste valet för den shoppingsugna. Här finns stora butikskedjor som La Rinascente och Coin. Mittemot stadsparken ligger Savia, ett anrikt litet café som nästan alltid har öppet. Ha överseende med den lite stroppiga attityden från personalen, och smaka på det som kan vara stadens godaste cannoli.

När vi ändå pratar om mat bör alla så klart i mesta möjliga mån undvika turistmenyerna och ge sig in i kvarter där cataneserna själva äter. Kvällstid är det full kareta på Via del Plebiscito, med dess rykande grillar och skrikande försäljare. Det utsökta hästköttet rekommenderas varmt. På Piazza del Duomo ligger katedralen, som kommit att bli lite av en symbol för staden och mitt på torget sitter Elefant-fontänen - i folkmun kallad u Lioutru - som kommit att bli en symbol för staden. Sätt dig till ro under den med en glass i handen - det ligger en gelateria och ett café i samma lokal alldeles nästgårds.

Från Catania går det också utmärkt att åka på utflykt upp till vulkanen. Det finns diverse temaresor, till exempel för den som är sugen på att bestiga vulkanen i solnedgången eller kombinera utflykten med vinprovning. I den lilla byn Nicolosi finns dessutom ett museum (Museo dell’Etna) med filmvisningar, avsmakning av typiska maträtter i området och mycket mer.

Lokaltrafiken i Catania är prisvärd. En 90-minutersbiljett kostar 1 euro och gäller både på stadsbussarna och i tunnelbanan. Tänker du resa mycket tjänar du på att köpa ett månadskort för 12 euro. Från bussterminalen går direktbussar både till Palermo, Messina och Syrakusa.

Ät gott: Osteria I Tre Bicchieri. Via San Giuseppe del Duomo 31. Stängt på söndagar.                                 Fika gott: Pasticceria Savia. Via Etnea 302-304. Öppet alla dagar i veckan.                                                        Bo flott: Excelsior Grand Hotel. Piazza Giovanni Verga 39. Bo billigt: Hotel Gresi. Via Pacini 28.

Taormina

Man kan inte åka till Sicilien utan att besöka Taormina, en liten pittoresk stad belägen högt upp på en kulle precis mittemellan Catania och Messina, på Siciliens östkust. Den sagolika utsikten över Medelhavet och de pittoreska butikerna och den typiskt sicilianska maten lockar hundratusentals turister varje år. Ända sedan 50-talet har staden varit en utpräglad turistort, och vill man spana på italienska celebriteter är det hit man ska åka. På Corso Umberto ligger de finaste designerbutikerna, och under somrarna är gatan packad. Kvällstid är restaurangerna fullsatta med turister - och många restauranger spelar livemusik fram mot sentimmarna.

Det är förstås ett måste att besöka den grekiska amfiteatern, som trots sin ålder fortfarande fungerar som konsertlokal när stora artister kommer och spelar i staden. Vanligtvis är det dock en turistattraktion. För en vuxen kostar det 8 euro att gå in. Från amfiteatern får man också det i särklass finaste panoramat över havet och Giardini Naxos som ligger nedanför kullen.

Taormina är beläget på en hög kulle och innan man är framme har man en slingrig uppförsbacke framför sig (gå rekommenderas inte). Det går bussar både från Catania och Messina som åker ända upp till busstationen, och en enkel resa kostar ungefär 5 euro. Kommer man med tåg stannar det vid stationen Taormina/Giardini Naxos som ligger nedanför staden. Staden i sig är såpass kompakt att allting ligger på gångavstånd, men små lokalbussar finns. En 90-minutersbiljett kostar 1 euro. 

Ät gott: U’ Lanternaru. Via Apollo Arcargeta 14.
Fika gott: Bar Pirandello. Via Luigi Pirandello 27.
Bo flott: San Domenico Palace. Piazza San Domenico 5.
Bo billigt: Hotel Villa Nettuno. Via Luigi Pirandello 33.

Cefalù

Ungefär 5 mil öster om Palermo ligger kuststaden Cefalù precis vid havet. I närheten av den här småstaden finns några av öns mest välbesökta stränder. Precis som Taormina är turisttrycket stort under sommaren, så det är definitivt idé att beställa hotell och bord på restaurang i hyfsat god tid. Hit kommer även många sicilianare från andra delar på ön. Vill man åt lyxbutikerna är det Via Vittorio Emanuele som gäller. Corso Ruggero är också värd ett besök. Där finns både stora butikskedjor och lokala parfymbutiker, enotek och restauranger.

Från Palermo går det fortast att ta tåget till Cefalù. Priserna varierar beroende på tågtyp och datum, men allting sköts via statliga Trenitalia. Det tar ungefär en timme med tåg. Väl i stan finns det fyra busslinjer och en enkelbiljett kostar 1 euro. 

Ät gott: Il covo del pirata. Via Vittorio Emanuele 59.
Fika gott: Caffè del molo. Piazza Marina 4-5.
Bo flott: Carlton Hotel Riviera. Contrada Capo Plaja.
Bo billigt: Hotel Baia del Capitano. Loc. Mazzaforno.

Sicilianska specialiteter

Arancini

Det här är det mest populära mellanmålet på Sicilien. En friterad risboll med mozzarella och köttfärs i mitten. De går att hitta på de allra flesta caféer och barer i städerna, men se upp för höga priser och sviktande kvalitet i de turisttäta kvarteren. En arancino (som för övrigt betyder “liten apelsin”) bör inte kosta mer än 1,50 euro.

Cannolo

En bakelse som är så mastig att man står sig i ett dygn framåt. Från början serverades de bara i karnevalstider, men nu hittar man dem året om i hela Italien. Givetvis kan man inte påstå sig att ha ätit än förrän man har smakat det sicilianska originalet. Det är ihoprullad smördeg med sötad ricottaost i mitten. Sen finns det varianter med chokladkräm och Nutella (!).

Pasta alla Norma 

Det här en klassisk catanesisk pastarätt som finns i nära nog varenda trattoria i staden, och dessutom kan man slänga ihop sin egen variant på någon halvtimme. Det är helt enkelt pasta med tomat, grillad aubergine, ricottaost och basilika. Namnet ska rätten ha fått när den sicilianske poeten Nino Martoglio tyckte att rätten var så makalöst god att han jämförde den med operan “Norma” av Vincenzo Bellini.

Det här bör du undvika på resan:

Förutsätta att det går att betala med kort

De allra flesta större butiker och livsmedelsbutiker tar kort, i synnerhet i de större städerna. Men Italien är fortfarande ett land där mycket av handeln sker med kontanter, och många mindre butiker och matställen på Sicilien tar fortfarande inte kort. Se därför till att alltid ha en liten buffert med sedlar (banconote) och mynt (spiccioli). Fråga gärna servitören i förväg om man kan betala med kort (“Si può pagare con la carta?”).

Planera in mycket på söndagar

Söndag är lika med vilodag på Sicilien. Större butikskedjor har öppet precis som i Sverige, men livsmedelsbutikerna stänger i regel vid lunch eller håller stängt på söndagar. Även museer och andra sevärdheter kan ibland hålla stängt. Matställen å andra sidan brukar ha vilodag på måndagar. Passa därför på att göra en utflykt, eller flanera runt på stan tillsammans med de andra italienarna. Atmosfären är skönt avslappnad, och till och med de tyska turisterna som invaderar ön under sommarmånaderna taggar ner lite.

Hänga kring tågstationerna på kvällar och nätter

Områdena kring centralstationerna i Palermo, Catania, Messina och Syrakusa är inte kända för att vara de allra tryggaste. Använd sunt förnuft: sitt inte och fingra ledigt på din iPad och dra inte till dig onödigt mycket uppmärksamhet. Inne på själva stationerna finns det ofta vakter. Kvinnliga resenärer och ensamresande bör vara extra vaksamma.

Köpa förfalskningar på marknaden

Det är marknad i flertalet sicilianska städer nära nog varje dag. Här går att köpa allt mellan himmel och jord. Frukt och grönt varvas med kläder och hushållsprylar. Här finns också ett ansenligt utbud av förfalskningar. Rolex-klockor, Gucci-väskor, Rayban-brillor och veckans nya biofilmer på dvd. Handeln sker öppet och polisen tenderar att se mellan fingrarna på det hela. Det är dock inte bara olagligt att sälja förfalskningar, utan även att inneha dem. Åker man dit kan man vänta sig saftiga böter på ett par hundra euro, och då kunde man ju lika gärna ha köpt den där fyratusenkronorsväskan i original.

Parkeringsvakter

Det sitter parkeringsvakter (parcheggiatori) och dricker Coca-Cola i en plaststol i många städer. De är inte anställda av kommunen och de har egentligen ingen rätt att ta ut någon parkeringsavgift. Eventuella avgifter betalas alltid i automater. Däremot är det klokt att ge dem 2-3 euro om de begär det, för vägrar man kan någon ha “råkat” repa lacken när man kommer tillbaka. Eller så står bilen inte ens kvar. Det här är ett utbrett problem på Sicilien, men lite tycks göras för att få bukt med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!