Tysk vår i tv-tablån

Berlinmuren och järnridån. Begrepp som känns underligt avlägsna trots att de nyss var en sorglig men självklar del av vår världsbild. En tid som både skrämmer och fascinerar. Själv kan jag inte få nog av tv-serier som utspelar sig i efterkrigstidens Tyskland.

Lars Weber (Tom Schilling) och Lauren Faber (Sofia Helin) i "Berlin - under samma himmel".

Lars Weber (Tom Schilling) och Lauren Faber (Sofia Helin) i "Berlin - under samma himmel".

Foto: Bernd Schuller/ZDF/SVT

Tv-spaning2017-05-31 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett delat land i kalla krigets skugga. Förräderi, angiveri och spioneri. Efterkrigstidens Tyskland är en veritabel guldgruva att hämta stoff ur till båda drama och spänning. Tidigare har vi bland annat kunnat se tre säsonger av "Weissensee", miniserien "Tannbach – ett krigsöde" och thrillerserien "Deutschland 83". Alla tre hyllade av både kritiker och tittare. Den sistnämnda är tänkt att bli en trilogi och förhoppningsvis kan vi se fram emot både "Deutschland 86" och "Deutschland 89" så småningom. Tyskarna verkar ha ett mer öppet och prestigelöst förhållningssätt till sin historia, som känns som en befriande motvikt till den patriotism som ofta återfinns i amerikanska serier.

Nu förgyller ännu en tysk serie på samma tema tablån. Och "Berlin ­– under samma himmel" är precis lika bra som de tidigare nämnda. Välgjord, välspelad och oavbrutet intressant. Och att vår egen Sofia Helin gör en strålande insats som kärlekstörstande offer för östtyska spionförsök, gör ju inte saken sämre. Hennes klockrena tolkning av Saga Norén i "Bron" har naturligtvis öppnat mängder av internationella karriärdörrar för skådespelerskan från Linghem. Här bevisar Sofia Helin att hon behärskar tyska språket lika väl som hon agerar dysfunktionell mordutredare.

"Berlin ­– under samma himmel" utspelar sig 1974 och de tidstypiska kläderna och scenografin är fantastisk. Naturligtvis är skildringen av förtrycket, angiverisystemet och den hotade världsfreden skrämmande. På något sätt har åtminstone jag lyckats förtränga hur illa det faktiskt var. Men jag förfasas också lite i lönndom åt det förfärliga modet och de hiskeligt missklädsamma frisyrerna. Tänk att vi verkligen gick omkring och såg ut så där!

Ännu mer tysk nutidshistoria blir det på fredag när serien "NSU – hatets underjord" startar i SVT. Den har kallats en "German History X" och följer den underjordiska nynazistiska terrorgruppens framväxt under 90-talet.

Dokumentärpärlor x 2

"Radikalslöjdaren". Fantastiskt "K special" om den lika udda som underbara konstnären och designern Anders Jakobsen. Han slöjdar med motorsåg, bygger färgglada badstugor i Nordnorge och säjer hemstickade västar på auktion i Japan. Finns på SVT Play.

"Muck! Men sen då, Kenneth Viken?". Alltid lika sevärda Tom Alandh har följt kåkfararen Kenneth sedan början av 90-talet. Ett nära porträtt som känns både äkta och gripande. SVT onsdag, kl 20.

Victoria x 2

På torsdagskvällarna i kan man frossa i kungligheter. Dokumentären "Kronprinsessan Victoria 40 år" följs av brittiska dramaserien "Victoria" om drottningen som regerade Storbritannien i mer än 63 år, 1837­–1901. Tv4

Skifs x 2

I lördags firade Tv4 vår kanske mest folkkära artist i "Björn Skifs – 70 år med nöje" och på lördag följs hyllningen upp med filmen om "Badrock" – konsertturnén som Skifs startade i mitten av 80-talet. Härlig nostalgi!