Konst
Alexsandra Stratimirovic
Fröet, 2022
Rostfritt stål med ljuspulser
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
Under helgdagarna var det inte alldeles lätt att bringa klarhet i vad som är vad. Det ryktades om att ett nytt konstverk i form av ett frö tagit plats i Trädgårdsföreningen. Där berget stupar ner på norra sidan in mot stan invid gångstråket imponerar en mycket stor cirkelform på cirka 3,5 meter. I centrum finns något som ser ut som en frökapsel. Men det är något annat. Ingen skylt finns.
Den ståtliga och vertikala skapelsen är en ljusinstallation med titeln ”Gyllene skuggspel”. Formen i mitten är inspirerad av en vattendroppe som ser ut som en diamant. Upphovsman är ljusdesignern Robin Hedman vid Tekniska Verken. Kvällstid skapar ett programmerat LED-ljus ett varierat spel med färger mot berget som fond.
Hela arbetet ingår i kommunens ständigt pågående process med trygghetsskapande och permanenta ljusinstallationer som har sin bakgrund i fenomenet Vinterljus. Det blev inget sådant i år. I stället kan man gå in på web.siten: vinterkartan.se och få information om totalt elva stycken verk.
Hur var det nu med ”Fröet”? Jo, då får man gå längre upp på bergets gångstig mot Belvederens torn. Två stenkast därifrån finns konstverket. Där står en lugn och fridfull skulptur med ljus i botten. Hela idén med att gestalta ett frö konstnärligt känns naturlig i en ständigt föränderlig trädgårdsmiljö. Frö ger liv. En påminnelse om växandets grundförutsättningar. Fröet som koncentrerad livssymbol.
Den yttre formen mäter hela 2,30 meter i diameter och den inre kapseln har måttet 1,20 m. Det är ett stabilt arbete som består av 100 stålstänger. En sensor styr ljuset i mitten.'
Konstverket är skapat av Alexsandra Stratimirovic, som är en serbisk-svensk konstnär, född 1968 i Belgrad. Hon utbildade sig på Konsthögskolan i Belgrad 1986 – 1991 och senare i ljusdesign vid Konsthögskolan i Stockholm 1998 – 1999. Hon har gjort ett flertal offentliga ljuskonstverk i Sverige.
2008 vann hon första pris i Tragetti Light Award. Förutom i Sverige har hon haft utställningar i flera europeiska länder. 2021 skapade hon ljussättningar till Nobelveckan.
Beställare är Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen som årligen avsätter en budget enligt 1%-regeln för ny- och ombyggnationer i samarbete med Kultur och fritid. Tack vare denna metod tillförs Linköping ständigt nya konstverk utomhus för alla att se och begrunda.