Sanning, lögner och sång

Frosten ramar in takfönstrets blyinfattade glasrutor.

Vintervind. Körberg & Dalle på turné utspelas på en vind.

Vintervind. Körberg & Dalle på turné utspelas på en vind.

Foto: Magnus Andersson

Show2017-02-26 21:58
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orkestern har packat in sig i ena hörnet, de tre vitklädda körtjejerna i det andra. Lite ståplats är kvar i vindskontoret. Ibland lyser stjärnorna vackert.

– Vinden är husets huvud, en plats för sorger, glädje och drömmar, filosoferar Peter Dalle.

Körberg & Dalle är på turné och i helgen satte de ner foten i Östergötland. På lördagskvällen flörtade de med publiken i Linköping, på söndagen var det Norrköpingspubliken som fick sina pekingankor varma. En show med sanningar om livet, med lögn, konspirationsteorier och med sång. Det är småputtrigt och ibland lite knasigt.

Peter Dalle börjar med att ICA egentligen är CIA, för det stod att läsa hos Avpixlat. Sedan betar paret av ämne efter ämne, kastar sig mellan det allmänna och det privata och får in en och annan femetta. Det kan handla om folktro, filosofi, dåliga förhållanden, fadderbarn och mänsklighetens utveckling från jägarsamhälle till mobilfoto.

Det är en show som kanske mest påminner om Svenska ords revyer, fast med extra mycket musik. För Tommy Körberg – som stod på scen med Hasse och Tage – har alltid en sång på lager oavsett ämne, gamla melodier i allehanda genrer fylls med nya texter men publiken applåderar mest när han sjunger ”på riktigt”, som Stad i ljus och Fait accompli. Han är bra på att berätta om livet med musik, orden når fram och röstbehandlingen är som alltid suverän även om han inte riktigt är på topp.

Orkestern är tajt och var och en av musikerna får sina sekunder i strålkastarljuset, ett gitarrsolo här, en jazzig kontrabas där. Till sist får körtjejerna kliva fram och river av mössens sång ur Disneys Askungen – som en hyllning till Mamma.

Vintervind. Körberg & Dalle på turné utspelas på en vind.
Vintervind. Körberg & Dalle på turné utspelas på en vind.
Körberg & Dalle

Betyg: Tre

Konsert & kongress i Linköping 25/2 och De Geer-hallen, Norrköping 26/2