Hitsen står på rad med Orup

CCC Orup – Viva La Pop, Hamburger Börs, Stockholm

Ett tajt band med ett dussin musiker lyfter Orups låtar. Och själv sjunger han bra som vanligt.

Ett tajt band med ett dussin musiker lyfter Orups låtar. Och själv sjunger han bra som vanligt.

Foto: MatsBacker

Show2014-09-27 06:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kapellmästare: Per Björling

Ljud och scenografi: David Granditsky

Koreografi: Linda Hansson

Premiär: 25 september, spelas till 20 december.

När Orup sammanfattar sin karriär på Hamburger Börs står hitlåtarna på rad. Någon riktig retrospektiv är det inte. Det han gjorde i början av 1980–talet med Ubangi får inte plats och inte heller låtarna han skrivit till andra artister, som till exempel det framgångsrika samarbetet med Lena Ph.

Publiken får helt enkelt ett pärlband av hits. Det är nog bra om publiken har klart för sig vad som väntar. Vad är skillnaden mellan en krogshow och en konsert på en krog? Den som väntar sig långa gestaltande avsnitt med välskriven text har hamnat fel. Den som vill ha dansare som förhöjer upplevelsen lär också bli besviken.

Det här är alltså mer som en konsert än en sedvanlig krogshow. Orup har satsat allt på ett tajt band med nästan ett dussin musiker som verkligen lyfter hans sånger. De får till en ljudbild som för tankarna till Marvin Gayes ”What´s going on”, med stråkar och ett stort soulsound. Huvudpersonen själv sjunger väl och utstrålar glädje och stolthet över att kunna ge sina låtar den här inramningen.

Kanske har de flesta av oss inte tänkt på popdängan ”Magaluf” som en soul–låt, men här låter den faktiskt så. När han introducerar ”Jag blir hellre jagad av vargar” avslöjar han skamlöst att han snott basgången från Supremes ”You can´t hurry love”.

För alla som växt upp med hans hits räcker det här långt. På publikrepet för några dagar sedan stod folk upp och sjöng med – inte bara i refrängerna, utan i hela låtarna. Han kan det här med att få vers och refräng att haka ihop så att det tycks helt självklart. Temat i texterna varierar ju mellan lycklig kärlek – ”Då står pojkarna på rad” – och olycklig – ”Regn hos mig”. Undantaget ”Stockholm”, som möjligen kan ges en politisk innebörd.

Ett knippe hits alltså. Det vore dock orättvist att påstå att Viva La Pop är som vilken pop-konsert som helst. Visserligen ingen inhyrd balett, men ändå en genomtänkt koreografi. Scenografin är påkostad där ljusdesign och ridå används rätt raffinerat för visuella effekter.

Föreställningen är inte särskilt lång. Men det är ju inte nödvändigtvis så att de där showerna som pågår i tre timmar och slutar vid midnatt alltid är att föredra.

bildtext: I går hade Orup premiär på Viva La Pop på Hamburger Börs – en hitkavalkad snarare än en traditionell krogshow. (Foto: Mats Bäcker)

Orups shiw Viva la pop spelas på Hamburger Börs i Stockholm till 20 december.
Orups shiw Viva la pop spelas på Hamburger Börs i Stockholm till 20 december.