Martin Ådal och Jörgen Eklund: Allt om EMU
SNS, 2003
Efterlyser man objektiv information, är man trött på argumentation och valkampanj, så är det här boken man ska ägna sin tid åt. Det här är 200 lättlästa men ändå mycket innehållsrika sidor. Författarna, före detta ekonomijournalister numer knutna till Riksbanken, satsar på fakta.
Till stor del är det en bok om valutaunioners och EMU:s historia. Hur har EMU blivit vad det är i dag? Hur fungerar det politiska rävspelet och vardagliga arbetet i unionen? Hur ser medlemsländernas ekonomi egentligen ut? Och vad innebär stabilitetspakten och buffertfonderna som experterna pratar om?
Innehållet är relevant och när jag smäller igen sista sidan känner jag mig mer upplyst än av något annat jag läst om EMU. Författarna tar upp det mesta av allt det man verkligen kan veta om EMU, dess bråkiga historia och vanskliga framtid. De har utvecklat och uppdaterat resonemangen från sin tidigare, även den läsvärda, bok "Vad betyder EMU?" från 1999.
Stilen är journalistiskt rak. Redigeringen liknar en gymnasieboks. Texten är pedagogiskt typograferad, bilder, faktarutor och sammanfattningar lättar upp. Alla kan läsa och förstå, alla kan lära sig något nytt.
Visst kan man ifrågasätta vissa påståenden. Som att alla ekonomer i dag hävdar att det inte finns något samband mellan låg inflation och hög arbetslöshet. (Läs vilken EMU-kritisk ekonom som helst och förvissa dig om motsatsen.)
Dessutom har något kapitel en unionspositiv ton. Men på det hela taget är den här boken närmast unik i sin förmåga att skala bort ideologier och spekulationer om vad EMU kommer leda till.
Ska du läsa en enda bok om EMU ska du läsa den här.