Hårda klappar till jul

Minst ett bokpaket under granen till var och en önskar vi på kulturredaktionen. Men det kan vara svårt att välja. Här kommer några tips från oss alla till er alla.

Perfekt under granen. Att ge bort en bok är aldrig fel.

Perfekt under granen. Att ge bort en bok är aldrig fel.

Foto: Pontus Lundahl /TT

Litteratur2016-12-11 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åsa Christoffersson:

1 Niklas Orrenius: Skotten i Köpenhamn

Klassiskt reportage om dödshotade konstnären Lars Vilks. Om ni tror att det här är jobbig läsning så har ni fel. Orrenius skriver med inbjudande flyt och tar läsaren i handen då han vandrar genom dagens Sverige, med framväxande extremism. Ruggigt men hyperintressant.

2Alex Schulman: Glöm mig

Det här är en uppväxtskildring som svämmar över av kärlek och längtan, när Alex med stort mod avslöjarfamiljens hemliga trauma: Mammans alkoholism. Jag kunde inte sluta läsa förrän sista sidan var klar, sen gjorde min son likadant. Morfar Sven Stolpe, huga vilken far! Dottersonen Alex är i alla fall en rasande bra författare.

3Elsie Johansson: Riktiga Elsie

Oj, vilken välskriven självbiografi. Här träder den 85-åriga författaren till Nancy-trilogin fram och berättar hur det var ”på riktigt”. Precis som Schulman så har hon bestämt sig för total ärlighet. Makens otrohet och psykiska ohälsa, barndomens fattigstuga, den nedvärderade pappan, allt är med. Fint och med kärlek.

4James Runcie: Dödens skugga

Brittisk mysdeckare utan floder av blod. Har ni sett ”Grantchester” på tv om unge kyrkoherden Sidney Chambers? Här är boken. Moraldiskussioner. Deckargåtor. Engelsk landsortskyrka. Sa jag att det var mysigt?

***

Pauli Olavi Kuivanen:

1Timothy Snyder:Den svarta jorden – Förintelsen som historia och varning

Enligt Hegel kan man inte lära sig något av historien. Världsandens vägar är liksom Herrens outgrundliga, men ofta har man inte så mycket annat än det förflutna att hålla sig till. Timothy Snyder är professor i historia vid Yale och på svenska finns sedan tidigare den ”Blodiga jorden”.

I sin senaste bok ger han ny kunskap om Förintelsen, men pekar också på aktuella omständigheter som får varningsklockorna att ringa.

2Katarina Frostenson: Sånger och formler

Titeln anspelar på en rad av Marina Tsvetajeva: ”Två kära ting i världen: sången och formeln”.

Katarina Frostensons dikter mäter både existensiella och litterära djup, men ger också med sällsam glöd belägg för att lyriken hör till livets nödtorft.

3Stefan Lindberg:Nätterna på Mon Chéri

Palmeutredningen utgör en galax av vittnesmål och förhör. Stefan Lindberg tar ett par litterära steg bort från brottsplatsen för att istället berätta om ett livsöde som slungades ut i en ny bana under mordnatten.

4Chantal Mouffe:Agonistik

Den franska filosofen har myntat begreppet agonistik för att ge en mer exakt föreställning om det politiska. Det finns ett behov och hennes reflexioner kan bidra till orientering.

***

Karin Hassler:

1Nanna Johansson: Paradise

Vad sägs om en novell­samling om obehagliga kvinnor nästan helt utan självinsikt? Det är lätt att sugas med i ”Paradise”. Det som berättas är ofta alldeles förskräckligt, som att hyras in för att spela den fru som egentligen är död. Men det är välfångat och fräscht överraskande. Inga förskönande omskrivningar att vänta i dessa tio noveller.

2Hendrik Groen: Små ögonblick av lycka

Jag har svårt att inte charmas av den här boken. Det handlar om ” Små ögonblick av lycka (men rätt mycket elände med): 83 1/4-årige Hendrik Groens hemliga dagbok”. Här berättar han om sitt liv och sina tankar på äldreboendet i Amsterdam. Observanta små iakttagelser underhåller. Småputtrigt i pocketform.

3Vibeke Olsson: Sågverkskungen

Folkets och de små människornas historia skildras så väl av författaren Vibeke Olsson. Jag vill slå ett slag för de fem böckerna i serien om Bricken som finns i pocket. Tänk inte tanken att detta skulle vara något bara för ungdomar. Följ med till Svartvik 1879 i ”Sågverksungen”.

4Åsne Seierstad: En av oss

Jag erkänner att jag var tveksam till den här boken. Men Åsne Seierstad har gått grundligt till väga och det gör ”En av oss: En berättelse om Norge” mycket läsvärd. För vem har inte undrat över vad som drev massmördaren på Utøya. Finns i pocket.

***

Lotta Gometz:

1 Jenny Ofill:Avd för grubblerier

Oviktigt såväl som viktigt vetande, filosofiska funderingar och poetiska iakttagelser.

Förälskelse, kärlek, barn, familjeliv och otrohet utgör berättelsens ram. Det låter kanske banalt och trist, men boken rymmer ett stort mått av magi och Jenny Ofill äger en unik berättarröst.

2 Lena Sjöberg: Under ett rabarberblad

I sina böcker, lämpliga för både stora och små, behandlar författaren och illustratören Lena Sjöberg ämnen som rädsla, ensamhet, gemenskap och mod.

Jag kliver mycket gärna in i hennes värld, där djuren och naturen alltid finns nära till hands – även då skådeplatsen är en bullrig storstad.

3 Emma Cline: Flickorna

Berättelsen bygger på den sekt som uppstod runt Charles Manson och som 1969 kulminerade i flera spektakulära mord. Men i Clines bok spelar Manson en biroll. Det är kvinnorna hon intresserar sig för. Det handlar om ”det dagliga skådespeleriet att vara tjej”, för att använda författarens egna ord. Intressant och otäckt.

4 Malin Persson Giolito: Störst av allt

En konstfärdigt berättad historia om makt och maktlöshet. Persson Giolito har ett imponerande driv i språket och hon har lyckats hitta en ton som känns, ja – trovärdig.

Boken är smärtsam läsning, minst sagt. Men mitt i det mörka finns även glimtar av humor och till och med hopp.

***

Daniel Erlandsson:

1Marit Furn: Skuggan

Debuterande Marit Furn lånar hela idén från Lars Gustafsson och skriver en roman som är August Strindbergs ”Inferno” sedd utifrån, kan man säga. Smart, roligt, välskrivet. En frisk fläkt i den svenska litteraturen.

2Nina Hemmingsson: Min kompis Gunnar

Ett urval av de brev serietecknaren Gunnar Lundkvist under en lång tid har skrivit till Nina Hemmingsson. Händelselöst, vardagligt, så enkelt det kan bli. Ur de till synes slumpmässiga reflektionerna växer ett porträtt av en genuin och levande människa fram. En vacker bok, i sin kantighet och skenbara tråkighet.

3Stefan Lindberg:Nätterna på Mon Chéri

Den så kallade 33-åringen, en tid misstänkt och därefter för evigt förknippad med mordet på Olof Palme, får här sin roman. Fakta blandas med fiktion och författarens egen besatthet leder läsaren in i det svarta hål som Palmemordet har blivit.

4Sebastian Haffner:En tysk mans historia

Tyskland, mellankrigstid. En levande inifrånskildring som visar hur snabbt ett samhälle raseras och en totalitär rörelse stryper friheten. Men Sebastian Haffners vittnesmål visar också hur den som håller sinnena öppna lätt kan se varifrån faran närmar sig. Högaktuell, tyvärr.

***

Sandra Wall:

1Jason Timbuktu Diakté: En droppe midnatt

Boken tangerar på många sätt det han har berättat och skrivit låtar om tidigare, men jag har alltid velat veta mer. Hans historia om identitet, rasism och familj berör starkt och är rykande aktuell. Inte många svenskar kan göra en resa bakåt i släkten från folkhemmets Sverige till slaveriets USA.

2Hanna Hellquist:En tryckare på Blue Moon bar

Glöm en stor bok med lyxiga bilder. I år ska du köpa Hanna Hellquists tegelsten ”En tryckare på Blue Moon bar: samlade krönikor” som presentbok. Läcker som en karamell och full med godbitar vare sig du har följt henne eller är ny läsare. Kvinnoliv i småstad och storstad där de flesta kan identifiera sig med något.

3Lucy Dillon:När livet börjar om

Meave Binchys arvtagare Lucy Dillons nya bok är en utmärkt julklapp till fans av Kate Morton och Liane Moriarity. Du möter återigen karaktärerna i den lilla hundälskar-staden när Libby och Jason lämnar London för att ta över familjehotellet. Det sätter i gång flera parallella trådar som är perfekta att följa en julhelg med chokladasken nära till hands.

4Linn Ullman:De oroliga

Till sist ett fräscht och lyckat exempel från raden av böcker om kända föräldrar. Linn Ullman skriver fint och intressant om sina minnen av uppväxten.

Läs mer om