Originalmanus av Carlo Collodi
Bearbetad till svenska av Staffan Götestam och Peter Flack
Regi – Birgitta Wigforss
Mjölby Teaterförening
Pinocchio – Mia Myrberg, Pappa Gepetto – Birgitta Wigforss, Greve Fiori – Susanne Andersson, Von Fox – Lou Gustavsson, Fen – Marie Kaliff, Katten James – Christine Eddeborn, Tekniker – Mikael Lassi
I skuggan av Linköpings SM-vecka hade ”Pinocchio” sin premiär. Denna skedde på Folkparksteatern i Gamla Linköping och lockade ett 50-tal åskådare.
”Pinocchio” är i grunden en uppfostrande berättelse som lär oss att vara modiga och ärliga. Scenografin förändras under föreställningens gång och för oss på ett relativt enkelt sätt in i de miljöer och rum som omger skådespelet.
Föreställning är i två akter och består av både tal och sång. Det talade ordet för handlingen framåt och sångnumrens funktion är att förstärka känslorna. Ett exempel på detta är när docktillverkaren Pappa Gepetto sjunger om sin ensamhet och stora längtan efter en son.
Den goda fen får emellertid en av hans dockor att börja leva. Dockans namn är Pinocchio; Men för att bli en riktig pojke måste han lära sig att vara både modig och ärlig.
Detta budskap förstärks av en oärlig teater som försöker fånga Pinocchio för att göra honom till en slags levande marionettdocka. Föreställningen är således inte bara uppfostrande utan också en satir över ett oärligt samhälle som vill exploatera allt som det går att tjäna pengar på.
Pinocchios näsa växer när han ljuger vilket får honom att bli ärlig. Modig blir han av att hjälpa andra. Detta är en mycket trivsam föreställning för barn och vuxna. Blandningen av talteater och sångnummer bidrar till att denna föreställning sällan blir tråkig. Gestiken, mimiken och tonfallen är ibland lite överdrivna men detta är något som är ganska vanligt inom barnteater.
Denna föreställning lär oss vikten av att vara ärliga och modiga för att bli riktiga människor. Om vi lever fegt blir vi kanske bara en del av ett oärligt samhälle. Utan att avslöja slutet på denna iscensättning av ”Pinocchio” så vill jag nog påstå att det är detta budskap som tydligast når fram till publiken.
Denna föreställning av ”Pinocchio” kan således bidra till att uppfostra både barn och vuxna och den förtjänar definitivt en större publik.
Föreställningen spelas på Folkparksteatern i Gamla Linköping på dessa datum i juli: 7, 9, 10, 14, 17.