Synnerligen stiliga skapelser

Per Göransson och Eli-Marie Johnsen, Galleri Vreta Kloster

"Vetenskapens hus", bildväv av Per Göransson.

"Vetenskapens hus", bildväv av Per Göransson.

Foto:

Konstrecension2017-03-28 16:34
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Återblickar – textil, måleri, grafik

Visas till 17 april

Retrospektiva utställningar är vanligtvis intressanta, eftersom man får ett utmärkt tillfälle att följa en konstnärs bana och utveckling. Paret Göransson/Johnsen hade så många år av skapande bakom sig och en så omfattande produktion att en genomgripande sammanfattning inte är möjlig på ett konstgalleri. Frånsett det kan man nu bekanta sig med deras teknik, formspråk och ambitioner.

Båda ägnade väldigt mycket tid åt att framställa textila verk. Ett av de större förstördes tyvärr i samband med biblioteksbranden i Linköping. Men på biblioteket i Stavanger hänger en kvartett textila verk som fått det gemensamma namnet "Tillsammen" och täcker en yta av fyrtiåtta kvadratmeter. De är synnerligen stiliga skapelser och skänker en lugn, snudd på sakral atmosfär åt bokhallen.

På galleriet i Vreta Kloster får Per störst utrymme, men han föddes ju å andra sidan i kommunen. Det råder ingen tvekan om att han var en mångsidig konstnär, med en förmåga att arbeta med en rad olika material, precis som hustrun för övrigt. Ett dussintal kraftfulla akvareller, av vilka de förnämsta visas i en så kallad vagga, demonstrerar Pers syn på akvarelltekniken och dess möjligheter. Här finns ingen "lätt hand" eller trevande försiktighet. Oljemålningarna är mindre intuitiva, mer genomarbetade. Hos dem finns tydliga tecken på att de kommit till under den "politiskt medvetna" perioden på sjuttiotalet. Ändå handlar det inte om "plakatkonst".

Eli-Marie Johnsen var frimodig och prestigelös i förhållande till sitt skapande. Hon hade en förmåga att överraska och presentera ovanliga lösningar. Även i hennes litografier skiner egensinnigheten igenom. I de egna textila verken syns mönster och applikationer som visar att hon uppskattade och hämtade inspiration ur sitt norska ursprung.

Det här är en intressant utställning, inte minst för att "konstnärsklanen" Göransson figurerar i många östgötars medvetande.

Konstnärerna

Per Göransson (1924–2008) och Eli-Marie Johnsen (1926–2015) bodde i Oslo, i Bjärka-Säby (där Per föddes) och i Villa Favladi, Italien.

De har tre döttrar, av vilka två är konstnärer. Pia Göransson är välkänd för den östgötska konstpubliken.

Pers far, Samuel Göransson, var också konstnär. Han har bland annat gjort ett altarskåp till domkyrkan i Linköping och en altartavla till Berga kyrka.