Mosaik
Domkyrkan
Visas till den 20 november
Med tanke på att Stefano Di Marco sysslat med mosaik i bara ett par år, har han uppnått ett gediget kunnande. Ett skickligt hantverk kan höja totalintrycket och förkorta vägen till ett närmande av ett konstverk.
Di Marco har transponerat, det vill säga överfört ett par tusen år gamla bilder till mosaik. Några av de porträtt som visas var en gång i tiden avsedda att fästas på sarkofager. De avbildade människorna visste att de snart skulle dö, men ville ha en bild av sig själva med sig i graven, som en sorts förankring i den här världen och en länk till den hinsides.
Det handlar alltså inte om nytolkningar utan om nya versioner av mycket gamla bilder. Urgammal konst släpps fram i ljuset igen, på helt andra platser än där de stationära förlagorna finns. Kopior av gamla mästerverk finns utspridda världen över. Här rör det sig dock om något av en pånyttfödelse för bilder som varken får eller kan lämna de platser de är oupplösligt kopplade till.
Di Marco har använt sig av venetianskt glas och natursten. Lystern i glaset är bedårande. I verket ”Kristus av Sinai” är färgskalan återhållen, men inslagen av guld lyser som om de har en förmåga att absorbera allt ljus i omgivningen. Förlagan anses vara världens äldsta ikon. Den skänktes för sådär femtonhundra år sen av patriarken i Bysans till Sankta Katarinaklostret vid Sinaiberget. Originalikonen hänger fortfarande där. Anmärkningsvärt, med tanke på klostrets konstant utsatta läge.