Med karisma och skönhet

Erik Olof Persson, Slöjdgalleriet, Linköping

Skalbagge 123 - skulptur av Erik Olof Persson.

Skalbagge 123 - skulptur av Erik Olof Persson.

Foto:

Konstrecension2016-03-02 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skulpturer i trä och metall

Visas till 2 april 2016

Åtskilliga, för att inte säga oräkneliga konstnärer har på olika sätt låtit sig inspireras av naturen. Erik Olof Perssons skalbaggar ser överlag ut som om de är uppförstorade exemplar från somrarnas rika fauna. Men naturtrogenheten följer inte med längre än till en viss gräns, till en snarlikhet. Resultaten speglar konstnärens fantasi och skaparlusta och utmynnar i unika individer med synliga minnen från diverse bataljer.

Överlevare som är märkta av livets framfart, men som har sin karisma och sin skönhet i behåll.

Ett par av dem är djupröda på ett sätt som bara undantagsvis har en motsvarighet i naturen. Hos några ser det ut som om glödheta järnstycken fallit över dem och bränts in i ryggsköldarna. Det har inte påverkat deras förmågor, utan enbart blivit ett tillskott till deras utstrålning av obändig livskraft.

Skalbaggarnas vackra detaljer och fina utförande till trots blir de ändå överglänsta av fyra konstfärdigt utförda skåp. Annorlunda och udda objekt. Lika gärna som nyproducerade, skulle de kunnat vara riktigt gamla.

Inuti varje skåp sitter en smått overklig fågel monterad. Fåglarna, liksom konstruktionerna som helhet, för tankarna till sagor av fantasykaraktär. Att varelserna "bevarats" på det här sättet ger en vink om att de under ett skede haft stor betydelse för någon. Sättet de presenters på kan indikera att någon form av magi har varit inblandad. En aktiverad fantasi och ett skickligt utfört hantverk ligger till grund för utställningen som säkert kan tilltala besökare i alla åldrar.

Erik Olof Persson

Född 1979 i Bromma, uppvuxen i Sundsvall, bosatt i Stockholm.

Utbildad på bland annat Göteborgs Konstskola.

Har ateljé vid Höga kusten och verkstad i Bagarmossen.

Hade sin första utställning 2008.

Läs mer om