Bilder som står på egna ben

Bernth Uhno, Samspel, måleri, på Skänninge Stadshotell.

Historien är ett svävande skepp. Målning av Bernth Uhno.

Historien är ett svävande skepp. Målning av Bernth Uhno.

Foto:

Konstrecension2016-07-06 10:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visas till 4 augusti

Sedan tidigt i våras har den relativt nybildade Skänninge Kulturförening arrangerat konstutställningar i stadshotellet. Den gamla genuina miljön lämpar sig väl för exponering av bildkonst.

Föreningens femte utställning presenterar målningar av den lokale konstnären Bernth Uhno. Nästan uteslutande bottnar idéerna till hans bilder i ett gediget intresse för fantasy. Det finns ingen röd tråd, eller tydlig sammanlänkning mellan bilderna, även om stämningslägen känns igen från verk till verk. Egentligen är målningarna solitärer. Det allseende skeppet, eller kvinnan som upplever en djup kontakt med kosmos, klarar sig kanske allra bäst på egen hand.

Uhno använder sig av en speciell måleriteknik. Den tillför en hel del till totalupplevelsen. Han blandar färger med helt olika pigment, lägger på lager efter lager samtidigt som han skrapar, ristar, putsar och behandlar dukarna på diverse olika sätt. Resultatet blir bland annat att vackra, matta färger så att säga vävs samman och att hemlighetsfulla tecken uppträder i stor mängd över ytorna.

Det är via de grundläggande idéerna till Uhnos bildvärld som hans uppfattning om målningarnas innehåll initieras. Ju mer egensinnig idévärld, desto mer särpräglad bildvärld. I det här fallet är det dock så att en långtgående acceptans av fantasyns inmutade bildspråk spelar en stor roll. I ett par bilder har ändå utvikelser fått ange riktningen. En ekorres nittionioprocentiga harmonisering med omgivningen är en både märklig och intressant bild.

Konstnären

Född 1954 i Valdemarsvik.

Har varit bosatt i Skänninge i fem år.

Under nästan trettio år verkade han som lärare i måleri och konsthistoria i Stockholm.

Har deltagit i olika vårsalonger sedan övre tonårsåldern.

Blev rikskänd när Mjölby kommun ville tvinga honom att måla om sitt gula hus i Skänninge.

Läs mer om