Jimmy Gustavssons nya utställning

Linköpingskonstnären Jimmy Gustavsson överraskar nu med sin nya utställning. Han har lämnat det figurativt föreställande.

Oljemålningar av Jimmy Gustavsson, medlem i ALKA konstnärsförening. Till vänster: ”Utan titel”, oljemålning med massiva färgsjok. Måleriet nästan som kroppslig skulptur. Till höger: ”Monster”.

Oljemålningar av Jimmy Gustavsson, medlem i ALKA konstnärsförening. Till vänster: ”Utan titel”, oljemålning med massiva färgsjok. Måleriet nästan som kroppslig skulptur. Till höger: ”Monster”.

Foto: Christer Fällman

Konst2022-01-15 10:49
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konst

Jimmy Gustavsson 

Måleri, måleri, måleri

Galleri Skådebanan

Utställningen pågår till 5/2

I många år fanns underfundiga djurformer i hans expressiva måleri. Fantastiska skapelser med lust och humor. Han har alltid varit originell som en särpräglad äktnaivist. Även andra figurationer förekom. Ofta kom man att tänka på konstnärer som Erland Cullberg.

Men nu har Jimmy Gustavssons målningar blivit nästan abstrakta, ändå inte riktigt. För det är konstverk som med sina tjocka, pastosa lager på lager av oljefärger får ett extra uttryck i sin tyngd och kroppslighet. Fysisk materia som egna landskap, sin egen natur. Färgmassiv.

Han målar spontanistiskt och improvisatoriskt. Börjar prövande med en ny duk och låter en färg börja samtala med nästa och nästa i långa tidsprocesser och färglager som tjocknar på.

Nu har han också medvetet begränsat sitt urval till endast åtta konstverk. Sparsmakat för att vara honom. Men det blev snyggt i galleriet, trots att målningarna kan förefalla råbarkade men inte utan poesi. Inspiration hämtas hos till exempel colombianen Oscar Murillo och amerikanen Joe Bradley.

Visst är det befriande med konstnärer som ständigt förändras och utvecklas och inte fastnar i gamla mönster. Ändå känner man ofta igen deras andedräkt, rytm och speciella fingeravtryck. Synvinklar och förhållningsätt. Men rörelsen framåt och ifrågasättande av de egna landvinningarna för ofta deras konst framåt.