Sångare och musiker matchade varandra

CCC Jesu sju ord på korset av César Franck

Foto: Robin Fornas

Konsert2015-03-30 16:54
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jönköpings Kammarkör, Jönköpings Orkesterförening, Sofia Motettkör

Solisterna Annika Liljenroth, Tobias Rudåker, Wolfgang Veith och Andreas Glans.

Dirigent Ove Gotting

Missionskyrkan i Linköping

29 mars

Gäster från Jönköping i stan, jag har inte hört någon av dessa välljudande ensembler tidigare. Orkesterföreningen visade sig vara mycket kompetent, och Andantet ur Brahms 3:e symfoni kännetecknades av en behaglig – om än inte så stor – tuttiklang.

Det är möjligt eller till och med troligt att Francks ”Jesu sju ord på korset” här fick sitt första svenska framförande. Märkligt i så fall! Vid denna första genomlyssning fann jag verket kvalitativt ojämnt. Har ni sett fotografier på interiörer från 1800-talets senare del? Maffiga kuddar, tunga gardiner för fönstren – så låter även en del av musiken från denna epok. Till en del kändes Franck kvalmig och med tidstypiska schabloner. Annat var gripande, som den förklarade blåsarsatsen i inledningen av ”Tredje ordet”, en sats som dessvärre slutade med mer banala och lättköpta grepp, oförmögna att bära de allvarstyngda bibelorden.

De sammanslagna körerna började försiktigt men växte efter hand. Kanske lät de inte så ”stort” som antalet sångare indikerade, men å andra sidan var massverkan ointressant i den här kontexten, och dessutom förmådde de sjunga a cappella-avsnitten på ett så varmt och intimt sätt att de gjorde innehållet rättvisa. Att dirigenten Gotting har lyft fram denna i Sverige ohörda musik måste räknas som en betydande kulturgärning!

I slutkör och slutkoral ur Bachs Johannespassion matchade sångare och musiker varandra mycket bra. Bachmusik med denna moderna orkesterklang var ett kärt återhörande, så lät Bach i min barndom innan forskning och diverse pionjärer gav uppförandepraxis en nygammal inriktning. Jag vill påstå att Bach tålde detta alldeles utmärkt.