Klassiskt
Igor Stravinskij: Svit ur "Historien om en soldat" samt musik av Sven-David Sandström och Tor Aulin
Medverkande: Reine Brynolfsson, Love Derwinger, Tobias Ringborg, Staffan Mårtensson
Linköpings kammarmusikfestival
Wallenbergssalen, Länsmuseet, 17/8
Musik och konst ger möjlighet till att stanna upp och reflektera, över oss själva och omvärlden. Det framhölls av kommunalrådet Mats Johansson vid invigningen av Linköpings kammarmusikfestival.
En väsentlig funktion absolut, men huruvida detta verkligen sker beror nog ganska mycket av musikens kvalitet eller det konstnärliga uttryckets djup.
Onsdagskvällens konsert gav exempel på stora skillnader och stor spännvidd i uttryck. Med Tor Aulins nationalromantiska "akvareller"(för violin och piano) är vi i den oförargliga och trygga idyllen. Här sker inget oförutsett eller omskakande.
Men Igor Stravinskij ger sig i kast med både tyngd och lätthet i det existentiella dramat "Historien om en soldat" Skuggan från första världskriget vilar över detta verk, men även experimentlustan och kreativiteten i 1900-talets första decennier.
Modernitet och radikalitet; konsten öppnade nya dörrar och ifrågasatte makten och ordningen. Det estetiskas konfrontation med normer och politiska strukturer blir ett återkommande tema under 1900-talet.
Men historien om soldaten är även teater, gyckleri och parodi. Reine Brynolfsson verkade i sin tolkning och sitt urval delvis ha tagit fasta på detta. Han var drastisk och ibland lätt grotesk i sitt utspel.
Musiken -- i version för klarinett, piano och violin -- höll en lågmäldare och striktare profil. Men i sin blandning av jazz, kabaret och mångtonalitet finns det något lätt bisarrt över detta stycke. Tillsammans var det dock en effektfull helhet. En musikteater där de två uttrycken spelar sida vid sida, jämbördiga.
Sven-David Sandström är återkommande tonsättare vid festivalen. Utifrån de två korta stycken som här framfördes kunde man spegla den allmänna utvecklingen i konstmusiken. Från det abstrakta och fragmentariskt fritonala i "Close to..." från 1970-talet. Till det postmodernistiska blandandet och romantiska sökandet i nyligt komponerade "Fantasia I".
Jag har svårare att hitta en konsekvens och en linje i den senare musiken. Men kanske speglar den vår tid, med all sin mångfald och uppluckring av värderingar och ideal.