Nog bjöds det på opera när kammarmusikfestivalen Östgöta musikdagar inleddes på lördagen. Men jag hade gärna avstått från några orkestrala inslag för att få njuta mer av Maria Fontosh. Det kändes lite snopet att bara få höra denna drivna solist framföra fyra sångnummer under den nästan två timmar långa konserten.
I allt annat var det en härlig upplevelse. Ljumma vindar letade sig in på borggården och lekte respektlös med orkestermedlemmarnas noter. Domkyrkans klockor väntade snällt med att ringa till i pauserna. Och dirigenten Staffan Mårtenssons mellansnack var mycket initierat och informativt.
Ouvertyren till ”Barberaren i Sevilla” låter som klippt och skuren för operans komiska och röriga intrig. Men Rossini lånade faktiskt satsen från sig själv och temat återkommer ingenstans i operan. Stycket står dock i högsta grad på egna ben. Arrangemanget för blåsorkester tog väl vara på duellerna mellan de olika instrumentgrupperna i en symfoniorkester, och kvällens orkester blåste medryckande liv och värme i musiken.
Sopranen Maria Fontosh gjorde entré med Rosinas halsbrytande aria ur samma opera. Den unga Rosina blir blixtförälskad i den fattige Lindoro, som dock visar sig vara en utklädd, rik greve. Hon rymmer med honom och de gifter sig. Hon anar dock inte att hon ska bli gruvligt bedragen i uppföljaren ”Figaros bröllop” av Mozart. Men det är en helt annan historia…
Maria Fontosh rörde sig lätt och ledigt i de otroligt omfångsrika koloraturerna. Hennes röst är jämn och kärnfull såväl på djupet som på höjden. Jag hörde henne när hon debuterade på Vadstena-Akademien 1999 och hon var ljuvlig att lyssna till redan då.
Östgöta blåsarsymfoniker spelade också fem av de tio satserna ur Mussorgskijs pianosvit ”Tavlor på en utställning” som den svenske kompositören Ingvar Karkoff har arrangerat speciellt för orkestern. Musikerna tog väl vara på styckenas skiftande karaktär och det kändes speciellt att lyssna till ”Det gamla slottet” mellan Linköpingsslottets höga, gräddgula väggar.
Resten av konserten höll samma höga klass och bådar gott inför den tjugoförsta festivalveckan, som avslutas nästa lördag.