Tysk film missar Nordqvists klurighet

Betyg: 2 Pettson & Findus – Juligheter

Den konstgjorda snön skapar problem för gubben och katten i "Pettson & Findus – Juligheter".

Den konstgjorda snön skapar problem för gubben och katten i "Pettson & Findus – Juligheter".

Foto: Mathias Neumann

Filmrecension2016-11-25 05:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Familjeäventyr

Regi: Ali Samadi Ahadi

I rollerna: Stefan Kurt, Marianne Sägebrecht, Max Herbrechter

Åldersgräns: Barntillåten

Sven Nordqvists älskade barnboksfigurer Pettson och Findus är tillbaka på bioduken. Men "Pettson & Findus – Juligheter" bjuder mest på fejksnö, dratta på ändan-humor och tyska Frauen.

Sven Nordqvists populära barnboksfigurer Pettson och Findus må klassas som folkkära, men att den förra filmen om duon, "Pettson & Findus – Roligheter", var en illa dubbad tysk film där animation blandades med verkligt skådespeleri bekymrade föga den svenska biopubliken, som strömmade till biograferna. Det är förmodligen anledningen till att vi lagom till jul serveras ytterligare en film i samma stil.

Handlingen i "Pettson & Findus – Juligheter" utspelas ett par dagar före jul, när gubben och katten otåligt väntar på att en snöstorm ska bedarra så att de kan komma i gång med sina julbestyr. Dessvärre går inget som det var tänkt. När Pettson dessutom skadar foten ser den utlovat bästa julen någonsin ut att hotas.

"Pettson & Findus – Juligheter" är en film som försöker övertyga oss om att fejksnö ser verklig ut, att tyska kan dubbas till svenska utan att det ser konstigt ut, att det ska stå munkar på julbordet och att det skulle ligga mängder av skrot på botten av en otillgänglig svensk sjö mitt ute i skogen.

Ali Samadi Ahadi (som gjorde "Pettson & Findus– Roligheter") står för regin, men verkar fortfarande ha problem med att få den svenska originalberättelsen att lira med den tyska produktionen. Särskilt filmens kvinnor har en märklig bayersk framtoning, även om vinterklimatet tacksamt nog döljer de värsta klädfadäserna under tjocka kappor.

Trots ett budskap om att våga ta emot hjälp när den bjuds finns inte mycket av handling här. För de yngre tittarna är det kanske inte ett jätteproblem, för här förekommer tillräckligt mycket dratta på ändan-humor för att underhålla ändå. Men de som har en nära relation till Nordqvists kluriga författarskap och innehållsrika illustrationer, får knappast sitt lystmäte tillgodosett. (TT)