Mysig ö att charmas av

Betyg: 3 Robinson Crusoe

Djuren på den öde ön får fullt upp när Robinson Crusoe blir skeppsbruten där. Med honom följer nämligen ett par elaka skeppskatter.

Djuren på den öde ön får fullt upp när Robinson Crusoe blir skeppsbruten där. Med honom följer nämligen ett par elaka skeppskatter.

Foto: SF

Filmrecension2016-05-27 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Animerat

Regi: Ben Stallen och Vincent Kesteloot

Svenska röster: Christoffer Nordenrot, Kim Sulocki, Babben Larsson

Åldersgräns: Från 7 år

Livet förändras för djuren på en öde ö i havet när en skeppsbruten man dyker upp. Familjefilmen "Robinson Crusoe" ger oss en tvättad version av Daniel Defoes klassiska äventyrsroman.

Viss bävan infinner sig inför tanken på en "Robinson Crusoe" på bio. Nog för att Daniel Defoes 1700-talsroman räknas som en av världens romanklassiker, men det går inte att blunda för dess rasistiska och koloniala innehåll. Regissörsduon Ben Stallen och Vincent Kesteloots animerade barnfilmsversion är dock ordentligt omfriserad, med en handling som utgår från ett annorlunda perspektiv.

Här handlar det nämligen om hur Robinson Crusoes närvaro på den lilla öde ö där han sköljs iland, påverkar dess enda invånare: ett par fåglar, en gris, en kameleont, ett piggsvin och ett bältdjur. Men problemen hopas när två skeppskatter – även de överlevare från Robinsons stormbrutna skepp – smyger iland.

För den vuxne åskådaren är det här knappast upphetsande. Men det är svårt att inte charmas av de små djurens bravader på duken, och det är skoj att filmarna har valt att skildra Robinson som en gänglig yngling med tummen mitt i handen snarare än en traditionell hjältetyp.

Märkligare är det att skeppskatterna framställs som de vidrigaste odjur som skådats på film sen de illvilliga katterna i "Lady och Lufsen". Likt elaka mini-Shere Khans är deras främsta mål inte att äta, utan att döda. Okej, katter som nöjer sig med att käka färsk fisk och bli kliade bakom öronen skapar ingen dramatik. Men här leder det till en överlevnadsstrid i otäckaste laget – något för föräldrar med yngre barn att ha i bakhuvudet.

På den tekniska sidan ser allt överraskande bra ut, med tanke på att inget Pixar eller Dreamworks som ligger bakom, utan en liten belgisk animationsstudio. 3D-tekniken utnyttjas väl, och barnet i mig blir helt förälskad i Robinsons och djurens kreativa byggen.

Defoe själv skulle antagligen ha rasat över frånvaron av kristna upplysningsideal och herre- och slavskildringen mellan Robinson och Fredag. Men frågan är om det här inte är den mysigaste ö Robinson Crusoe hade kunnat hamna på. (TT)