Maffig men utmattande hjältestrid

Betyg: 3 Batman v Superman: Dawn of justice

Bruce Wayne (Ben Affleck) kämpar mot både inre och yttre fiender i "Batman v Superman: Dawn of justice".

Bruce Wayne (Ben Affleck) kämpar mot både inre och yttre fiender i "Batman v Superman: Dawn of justice".

Foto: Clay Enos

Filmrecension2016-03-24 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Action

Regi: Zack Snyder

I rollerna: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams

Åldersgräns: Från 11 år

Seriehjälte-giganterna Batman och Superman drabbar samman i Zack Snyders uppföljare till "Man of steel". "Batman v Superman: Dawn of justice" förenar det sämsta och bästa av filmskaparens kreativa förmåga. Resultatet är en maffig men utmattande film.

Avsaknaden av subtilitet har ofta varit actionfilmkrängaren Zack Snydera akilleshäl. På en "Dawn of the dead" går det två halvunkna spektakelfilmer (tänk "Sucker Punch" och "300"). Samtidigt är det svårt att förneka underhållningsvärdet när Snyder går in för att, så att säga, skapa kaos i de fiktiva världar han skildrar.

Om den cgi-tunga "Man of steel" balanserade nära kalkonfilmens gräns, gör Snyder en u-sväng med uppföljaren "Batman v Superman: Dawn of justice". Den nya filmen vävs hårt ihop med föregångaren redan i de första bildrutorna, men vi får handlingen ur ett nytt perspektiv: Bruce Waynes. När mångmiljonären ser sin Metropolis-filial krossas i sviterna av Supermans strid mot ärkefienden general Zod tänds en hämndens gnista i hans ögon. Det är en ilska som ska komma att manipuleras.

Ben Affleck har en avgörande roll i att det går att ta den här filmen på allvar. Han tar vid där Christian Bales arbete slutade i Christopher Nolans "Dark Knight"-trilogi, och gör Batman/Bruce Wayne till en deprimerad, konspiratorisk hämnare vars dekandenta förehavanden till och med frestar den lojale medhjälparen Alfreds (Jeremy Irons) tålamod.

Det är inte enligt boken, men uppenbart har inspiration hämtats från Frank Millers serieförlaga "The Dark Knight Returns". Ändå osar filmens första halva mer Bondfilm än seriehjälteepos. Det är ett plus, för den snåriga intrigen, spetsad med mystiska överlämningar, industrispionage och en manipulativ Lex Luthor (Jesse Eisenberg), hjälper till att hålla intresset uppe. När allt väl brakar loss – enligt seriehjälteactionmanual A – drunknar filmen i eldhav och explosioner.

Zack Snyder är redan igång med sina "Justice league"-filmer, och från Marvelhåll pumpas outtröttliga mängder av seriehjältefilmer ut. Frågan är hur många fler världen orkar med. (TT)