Actiondrama
Regi: Michael Bay
I rollerna: John Krasinski, James Badge Dale, David Constabile
Åldersgräns: 15 år
Regissören Michael Bays namn har blivit synonymt med stora explosioner, höga biljettintäkter och skoningslösa sågningar. Med filmer som "Pearl Harbour" och "Armageddon" har han blivit filmaren som kritiker älskar att hata, för en kladdig sentimentalitet och enkelspårig patriotism som främst vänder sig till 15-åriga pojkar.
I verklighetsbaserade "13 hours" tar Bay ett steg bort från sitt vanliga recept, till en mer vardagsnära ton. Filmen bygger på verkliga händelser 2012, då det amerikanska konsulatet i libyska Benghazi anfölls av militanta islamister. Sex amerikanska legosoldater fick ensamma försvara konsulatet och det närliggande CIA-tillhållet, och det är deras upplevelser som står i centrum för filmen.
Jack da Silva (John Kransinski) är en före detta elitsoldat som numera jobbar som mäklare, men i lågkonjunkturens USA får han svårt att försörja sin familj. Han nappar på erbjudandet att åka till Benghazi (som i kölvattnet av den libyska revolutionen har blivit en av världens farligaste platser) som säkerhetsvakt åt CIA-agenter på plats. Men när den amerikanske ambassadören kommer på besök bryter helvetet löst.
Michael Bays smartaste drag är valet av Krasinski ("The office"), som med sin lite mjukare framtoning blåser in luft i den kompakta machostämningen i soldatgruppen. Vi får till och med några glimtar av verkligt liv, som när de gräver i fickorna efter öronproppar inför nästa granatattack.
Men Krasinski till trots blir "13 hours" en långrandig skjutfest. Den är rörigt berättad och det är svårt att hålla ordning på vem som är vem, kanske för att flera av huvudpersonerna ser nästan likadana ut: skäggiga muskelberg med pannorna i djupa veck.
Ett annat problem är filmens totala fokus på soldaterna. CIA-agenternas arbete och fiendesoldaternas motiv avfärdas med förenklade soldatresonemang. Som när den libyska tolken får höra från en trött legosoldat – som ägnat timmar åt att meja ner hans landsmän – att "ditt land måste lösa det här". Sin vana trogen vill Bay leverera en hjältesaga, utan några obekväma frågor om amerikansk imperialism. (TT)