I Spike Lees bioaktuella fullträff ”BlacKKKlansman” diskuterar huvudrollen, en svart undercoverpolis, och hans radikala svarta flickvän hur man bäst kan motverka ett diskriminerande system. Han vill påverka systemet inifrån medan hon tror på revolutionär kraft utifrån.
En person som har åstadkommit revolutionära resultat inifrån är justitierådet Ruth Bader Ginsberg. Hon är i dag en av de nio domarna i USA:s Högsta domstol, och sedan decennier en förkämpe för kvinnors (och mäns) rätt att inte bli könsdiskriminerade.
I USA har hon blivit en populärkulturell ikon, nästan en slags seriefigur, som parodieras i ”Saturday night live” och kallas för ”Notorious RBG” efter rapparen Notorious BIG. ”Tja, vi är ju båda födda i Brooklyn”, säger hon vid ett uppsluppet intervjutillfälle.
Filmarna Julie Cohen och Betsy West har tur som har en så exceptionell person att berätta om. Då kan man överse med att formen inte är särskilt spännande och att de anlägger ett peppande superhjälteperspektiv som aldrig nyanseras eller ifrågasätts.
Det blir kul att följa med den strama och lågmälda ångvälten RBG både i nutiden och genom hennes tidiga liv som juriststudent – i en tid då kvinnor var allt annat än önskade, vare sig inom utbildningen eller efteråt som anställda advokater – och när hon så småningom fick undervisa de vita manliga justitieråden i HD om att könsdiskriminering fanns på riktigt. ”Jag kände mig lite som en dagisfröken på den tiden”, säger hon i filmen.
”RBG” är också en nyttig historisk påminnelse om att alla framsteg för kvinnor har krävt tuff kamp. Det sägs inte rakt ut i filmen men eftersom HD under Trumps ledning tagit ytterligare kliv högerut – vilket kan medföra inskränkningar i aborträtten i USA – utgör den 85-åriga kvinnokämpen RBG fortfarande en stark motkraft. Hon är en symbol för vikten av att ha en upplyst, målmedveten och intelligent person på insidan, som talar samma språk som de med enorm makt för att nå varaktig framgång. (TT)