Favoriten: Mästerlig Tom Cruise i snitsig kostym

I kulturens sommarserie "Favoriten" ser vi tillbaka på filmer, böcker, skivor, konstverk och annat som betyder något för oss.

Tom Cruise på en bild från marknadsföringsturnén 2004, när "Collateral" hade premiär.

Tom Cruise på en bild från marknadsföringsturnén 2004, när "Collateral" hade premiär.

Foto: ITSUO INOUYE/AP/TT

Film2020-07-01 17:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Favoriten

"Collateral", film från 2004.

Regi: Michael Mann

”I am a cool guy, with a job I am contracted to do”, säger Vincent konstaterande. Ungefär som det vore den självklaraste saken i världen att bara hoppa in i en taxi för att frilansskjuta lite folk åt maffian under ett nattpass i Los Angeles. Men han gör det onekligen med stil och klass.

Vincent i Michael Manns mörkt glimrande film ”Collateral” (2004) är ett kallt kalkylerande, sofistikerat ärkeproffs i en snitsig kostym som han bär upp med samma elegans som skinnet på en kobra. Ändå anar vi att en kännande, konstnärligt strävande människa döljer sig någonstans bakom hans reptilaktiga effektivitet och amoraliska livssyn. Vilket förstås är den ingrediens som får karaktären att bli verkligt intressant.

Att han är en hängiven diggare av jazzguden Miles Davis gör knappast saken sämre (”Spanish Key” från det epokgörande albumet ”Bitches Brew” liras i en nyckelscen – sic!). Man kan ju frestas att sadla om till yrkesmördare för mindre. 

Tom Cruise må annars vara en medioker skådis. Denna roll axlar han dock fläckfritt, faktiskt rent mästerligt. Regnar det på din sommardag? Det glömmer du snabbt med denna film i hängmattan.