Övers: Per Oaisen
Albert Bonniers förlag
Ännu en läsvärd skandinavisk debutant inom kriminalgenren gör sig hörd denna sommar, norrmannen Ingar Johnsrud med sin roman "Det hemliga brödraskapet från Wien".
Tillsammans med svenske Jakob Mjöbring och danska Lone Theils, som kommit ut med "Köld" respektive "Flickorna på Englandsbåten", skapar han förväntningar om fortsättning av det skandinaviska deckarundret.
Hans röst har en alldeles egen ton, intensiv, närvarande och med stora krav på läsaren. I den virvel av händelser han presenterar gäller det att vara på alerten. Hela tiden binds trådar från det förgångna samman med det närvarande och scenväxlingarna är snabba.
Rasbiologiska idéer, omhuldade av en professor i Wien på 1930-talet omsätts i ett norskt koncentrationsläger under tyskarnas belägring på 1940-talet. Händelserna påverkar det som sker i dagens Norge, där troskyldiga människor dras till en sekt, Guds Ljus, och blir täckmantel för långt mer skrämmande verksamhet än den religiösa.
Det gäller politisk makt och medel att genomföra den. När bokens två huvudpersoner, Fredrik Beijer och Kafa Iqbal, grävt fram sanningen bakom mord och försvinnanden tystas deras resultat. I stället utnyttjar maktmänniskorna bakom hemskheterna skräcken för fundamentalism och ger den skulden.
Där har ni stommen. Storyn är denna:
En kvinna som gått in i sekten Guds Ljus och hennes lille son försvinner. Hon är dotter till en känd norsk politiker. Medan Fredrik och Kafa söker henne sker en massaker på sektens gård och alla dess oskadade medlemmar går upp i rök. Ett monster med svårt skadat ansikte håller i vapnet. Men vem är hjärnan bakom händelserna och vad har pågått i det källarlaboratorium polisen finner? Och var finns sektmedlemmarna?
Våldsam action. Blodiga närkamper. Smittkoppor, mjältbrand och rå cynism. Och till det, erotiska undertoner. Ja, det är inte lite debutanten Johnsrud blandat i sin cocktail. Men han gör det med intelligens och stringens.
Och hans personteckning, till exempel av ångestridne Fredrik och lilla smarta, omutliga Kala, är nyanserad. De kommer att dyka upp igen, eftersom "Det hemliga brödraskapet från Wien" är första delen i en trilogi.
Ingar Johnsrud bevakade Knutbydramat för norsk press. Man inser var han fick förebilden till sekten Guds Ljus.
Hans bok är succéomsusad i hemlandet och tjugo länder har redan köpt den. Film? Tv-serie? tänker man då. Men det vete katten. Skulle det verkligen vara möjligt att göra rörlig bildkonst av en text som är så intrikat konstruerad att läsaren måste vara oavbrutet på tårna?