Historiska Media
De danska judarnas framgångsrika flykt till Sverige i oktober 1943 står fram som det enda ljuset i en oerhört mörk tid. Det är inte obegripligt att en författare vill ge sin egen skildring av detta drama.
Set Mattsson väljer att göra det i form av en thriller där fakta blandas med fiktion. Det lyckas väl sådär.
Titeln är verkligen läslockande. Den berättelse boktiteln utlovar handlar om en ung judisk kvinna som efter att ha flytt återvänder till Danmark för att leta upp sin lillebror som hamnade på sjukhus samtidigt som resten av familjen lämnade landet. Tyvärr tycker jag att Mattsson tappar fokus på denna historia till förmån för berättelser om motståndsrörelsens aktioner mot tyska mål.
Jag är också besviken på Mattssons förmåga att förmedla lokalfärg från Danmark. Alla personer uttrycker sig på utpräglad svenska. Det röks också otroligt många cigaretter, men inga cigarrer eller cigariller och det finns inte en enda piprökare i romanen. En huvudperson har fått namnet Nils Kock trots att Niels på danska alltid stavas med e och ck inte förekommer i danskan. Koch är det danska namnet (som burits av mina danska släktingar sedan tidigt 1700-tal).
De danska judarna räddades av befolkningens överväldigande uppslutning kring dem, men inte minst därför att de tyska planerna avslöjades för den socialdemokratiska partiledaren Hans Hedtoft som spred budskapet vidare. Den som avslöjade planerna på en tysk aktion mot judarna var Georg Ferdinand Duckwitz, som var ockupationschefen Werner Bests närmaste man, men samtidigt engagerad i den tyska motståndsrörelsen mot Hitler.
Mattsson förvandlar Duckwitz till en fiktiv Karl Dotzauer och glömmer bort att Duckwitz gick till Hedtoft med sin information. Därmed blir det rätt obegripligt att de danska judarna faktiskt fick kännedom om aktionen innan den ägt rum. Mattsson låter också Dotzauer avslöjas av Gestapo, vilket gör honom betydligt mindre intressant än verklighetens Duckwitz som inte bara överlevde Hitlertiden utan fick en framgångsrik diplomatisk karriär i efterkrigstidens Västtyskland. Bland annat var han ambassadör i just Danmark.
Trots dessa invändningar erkänner jag gärna att Mattsson skapat en läsbar thriller. Men den som vill veta hur det verkligen gick till i oktober 1943 bör läsa den danska journalisten Bo Lidegaards bok "Landsmän". Den är faktiskt också mera spännande än Mattssons roman.