Vasst upplägg når inte ända fram

Åsa Ericsdotter: Epidemin

Åsa Ericsdotter, född 1981 i Uppsala, är numera bosatt i USA. Hon debuterade som sjuttonåring med "Oskyld".

Åsa Ericsdotter, född 1981 i Uppsala, är numera bosatt i USA. Hon debuterade som sjuttonåring med "Oskyld".

Foto: Nadja Hallström

Bokrecension2016-08-20 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Albert Bonniers förlag

Åsa Ericsdotters roman "Epidemin" handlar om politik som går över styr och förvandlar vardagen till mardröm för hela svenska folket. En karismatisk statsminister, Johan Svärd, skyr till sist inga medel för att nå sitt mål, att göra svenskarna till ett smalare folk. Hans Hälsoparti gick till val och vann på en enda fråga, att bekämpa fetma.

Partiledaren börjar med att påbjuda bantning och träning, fortsätter med skatt på fetma och avskedande av alla som inte går ner till stipulerad vikt och slutar med att se till att spädbarn får delar av magsäcken bortopererad och att överviktiga insamlas och avlivas.

Kopplingen till Förintelsen med dess utplåning av icke önskvärda folkgrupper är uppenbar. Det är också likheten med George Orwells "Djurfarmen" från 1945, där makthavarna gör svart till vitt och med Sverigedemokraternas framgångssaga, också den baserad på en enda fråga, invandringen.

Författaren fokuserar på en av vår tids mest påfallande och livsfarliga trender, fixeringen vid den slanka människokroppen.

Handlingen utspelas kring den unge forskaren Landon Thomson-Jaeger, som ser flickan han älskat svälta sig till döds och den överviktiga kvinna han kommer att älska föras bort för att dödas. Han tar hand om den senares 8-åriga dotter, samtidigt som han börjar jakten mot klockan för att avbryta Johan Svärds förintelseverk.

Till sin hjälp får han bland andra Svärds bäste vän och en välkänd amerikansk akademiker.

35-åriga Åsa Ericsdotter, född i Sverige men bosatt i Maine, USA, har skrivit en rad prosalyriska böcker. Stilistiskt och språkligt är hon driven. Det är vasst av henne att i en brett upplagd roman ge sig i kast med vad som händer när goda intensioner urartar och maktberusning accelererar.

Tyvärr når hon bara delvis fram till läsaren trots sitt både allmängiltiga och högaktuella ämne. Det finns en vaghet hos huvudpersonerna och ett drag av schablon hos händelserna som gör att boken känns tunn och konturlös trots de blodiga händelser och personliga tragedier den beskriver.

Läs mer om