Spännande titthål in i 1600-talets värld

Lars Einarsson: Regalskeppet Kronan – historia och arkeologi ur djupet

Fyndplats. Mer än 35 000 föremål bärgats Kronans vrak, däribland Sveriges största guldmyntskatt, bronskanoner, praktfulla skulpturer, kläder, böcker och navigationsinstrument.

Fyndplats. Mer än 35 000 föremål bärgats Kronans vrak, däribland Sveriges största guldmyntskatt, bronskanoner, praktfulla skulpturer, kläder, böcker och navigationsinstrument.

Foto:

Bokrecension2016-05-13 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Historiska Media

Den 1 juni 1676 blev regalskeppet Kronan och resten av den svenska flottan jagade norrut på Östersjön av den danska flottan. På vattnet ungefär en halvmil utanför Ölands ostkust gjorde ett av fartygen en gir för att stanna till och möta de jagande. Kronan, det största av de svenska fartygen, gjorde detsamma. Svängen blev för kraftig och i de höga vågorna började vatten tas in genom kanonluckorna.

Fartyget fick slagsida och resten måste ha gått så snabbt att ingen ombord hann reagera. Kanonerna slets loss och destabiliserade det väldiga fartyget. Samtidigt exploderade krutrummet ombord. Resultatet blev en av de största katastroferna i svensk sjöhistoria när ungefär 800 av de runt 850 ombord följde med Kronan i djupet.

Om den här märkliga händelsen och följderna av den har marinarkeologen Lars Einarsson skrivit en fantasieggande och mycket intresseväckande bok. Han berättar hur ungefär hälften av Kronans kanoner bärgades från vraket åren efter förlisningen, men i övrigt låg det bortglömt till 1980 då det upptäcktes på Anders Franzéns initiativ – alltså samme man som också lokaliserade Vasa. Kronan var dock i betydligt sämre skick och ungefär två tredjedelar av fartyget hittades på platsen, som ligger ungefär 6 kilometer utanför Ölands kust på 26 meters djup.

Det ska sägas att texten är välskriven och medryckande, men det unika med boken är det rika bildmaterialet som genomgående är i färg och håller mycket hög kvalitet. Det ger en närvarokänsla att se exempelvis timglas som använts ombord, eller klädesplagg som sjömännen haft på sig. I en del fall kan enstaka föremål ge upphov till hela historier, som den mycket spännande berättelsen om en guldsked som hittades ombord och som varit i den högste befälhavarens – riksamiralen Lorentz Creutz – ägo.

Lars Einarsson har skrivit en bok som kommer bli ett standardverk inte bara för den som håller på med Kronan och flottan utan för den som är intresserad av nordiskt 1600-tal. Boken är väl uppdaterad mot den senaste historiska forskningen och i kombination med det unika material som mödosamt har tagits upp ur havet sedan vraket lokaliserades 1980 blir skildringen till ett verkligt titthål in i 1600-talets värld. Jag håller tummarna för att Lars Einarssons vision om ett särskilt museum om Kronan kan bli verkligt inom en snar framtid, för det är det här fartyget väl värt med sina mängder av spännande föremål som ruvar på många berättelser.

Läs mer om