Flygvapenmuseum/Medströms bokförlag
"Svenskt flyg under kalla kriget" är nästan som ett uppslagsverk, tjock, bildrik och fylld med både känt men också till vissa delar tidigare hemligt material.
Boken är ett samarbetsprojekt mellan Östergötlands flyghistoriska förening och Flygvapenmuseum.
Ett stort antal personer, flygvapenpiloter, radarledare, signalspanare, Saab-veteraner med flera har bidragit med material som sedan kokats ihop i elva kapitel av författarna Lennart Andersson, Mikel Fredholm, Mats Hugososon, Crister Lokind , ”Pg” Lundborg, Thomas Magnusson och Simon Olsson.
Boken skildrar initierat hur det svenska flygvapnet och dess flygplan utvecklades under det kalla kriget och hotet från öst.
Det dräller av bilder, inte bara svenska utan även ryska, många tidigare hemliga.
Särskilt intressant läsning är de händelser som fångade oss civila – till exempel när en rysk pilot 1985 dödskraschade över Östersjön när han låtsades anfalla ett Viggenplan och ubåt 137:s grundstötning i Gåsefjärden 1981.
Det i mitt tycke ruskigaste kapitlet är bilduppslaget och grafiken i kapitlet ”Det nya sjökriget” som in i minsta detalj visar hur det svenska flygvapnet skulle ha agerat om en rysk invasionsflotta löpt ut från Baltikum. Då sjömålsroboten Robot 04, utvecklad av Saab, buren av 32 Lansen-plan skulle sättas in för att spränga ryskt örlogsfartyg mitt itu.
Det märkligaste kapitlet är det om de polska tavelförsäljarna och hur svenska försvaret genom en instruktionsfilm om lömska grymma sovjetiska lönnmördare obetänksamt haussade upp ”kommunistskräcken”.
Jag skulle gärna velat läsa mer om slutet på Saab-piloten Weikko Sunells flygning hem till Linköping med ett provflygplan 1987. Han flög ofrivilligt fel och för långt, hamnade inne över Baltikum. Men lyckades till slut ta sig tillbaka glidflygandes på grund av ”soppatorsk”.
Bokens stora styrka är grafiken och layouten som gör det svåra lättfattligt.
Flygnörden har glädje av att det flödar av kända flygpersonligheter. För den nutidshistoriskt intresserade fungerar boken också eftersom författarna inte fallit för frestelsen att skriva torrt och koncist utan bemödat sig om att skriva lättfattligt och personligt om ett så komplicerat ämne.
Men tyvärr har bokens innehåll inte blivit bara flyghistoria utan även mer skrämmande och aktuellt. Under min läsning rapporterade Aktuellt att två ryska toppmoderna kärnvapenbestyckade örlogsfartyg går igenom Öresund för att förstärka den ryska Östersjöflottan.