Historiska media
Den 5 juli 1710 lämnade Andreas Rhyzelius sin bostad i korsningen Götgatan-Folkungagatan på Söder och gick in mot Gamla stan i Stockholm. Det var en eländig sommar, kall och regnig, och den svenska stormakten höll sakta på att falla ihop. Karl XII var borta ur riket sedan tio år, hade förlorat vid Poltava och slagit sig ner på gränsen till det Osmanska riket. Livsmedelsbristen var skriande och i Stockholm drog tusentals fattiga runt på gatorna och tiggde för sin överlevnad. Det var då pesten slog till.
Andreas Rhyzelius är en av huvudpersonerna i Magnus Västerbros nya bok om pesten i Stockholm år 1710. Rhyzelius brev och självbiografi är en av de viktigaste källorna till hur det var att befinna sig i staden under det här skakande halvåret, från juli till december 1710, när pesten slog till med full kraft.
Långt senare skulle Rhyzelius bli en ansedd kyrkoman och sluta sina dagar som mångårig biskop i Linköping där han byggde den för Linköpingsbor välkända Rhyzeliusgården. Men här var Rhyzelius fortfarande bara 33 år och hade ingen fast anställning eller tjänst än. Västerbro använder sig förtjänstfullt av hans brev för att måla upp hur fasansfullt pesten skördade sina offer. I husen runtom Rhyzelius dog människor på löpande band. En annan som vi får komma nära i Västerbros skildring är Sophia Elizabeth Brenner, som var den första kvinnan i Sverige att försörja sig enbart på sitt författarskap.
Västerbros bok om pesten är sitt ämne till trots ingen tung läsning. I stället sjuder boken av liv. Vi får inblickar i ett Sverige och i ett Stockholm som lever trots allt, trots pest, krig och svälten. Vi får följa läkarna som gjorde vad de kunde för att försöka stoppa sjukdomen, trots att de inte kunde göra något alls för att hindra den annat än att hoppas på turen.
Den verkliga styrkan med boken är just att den ger en inblick i livet i början av 1700-talet och i hur lite de stora politiska striderna – Karl XII:s krig – berörde vanligt folk. Dessutom är den skriven så medryckande att en del passager känns som om de vore hämtade ur en roman. Magnus Västerbros bok är med andra ord god populärvetenskap när den är som allra bäst.