Nyanserad bild av invandringen

Jesper Strömbäck: Utan invandring stannar Sverige

Foto:

Bokrecension2016-06-25 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Volante

Under 2015 sökte drygt 160 000 människor asyl i Sverige, vilket var en fördubbling mot året innan. Instabiliteten i omvärlden, särskilt i Syrien, är huvudorsaken. Det gav upphov till en stor debatt i Sverige om flyktingströmmar och till panikartade åtgärder som passkontroller vid Öresundsbron. Jesper Strömbäcks nya bok "Utan invandring stannar Sverige" syftar till att ge en mer nyanserad bild av invandringen till Sverige. I media och i den dagsaktuella debatten höjer man sällan blicken från enstaka händelser till att försöka se större mönster, och Strömbäck vill med sin bok göra just det. Han tar avstamp i historien och ser på hur invandringen har påverkat Sverige under längre tid än landet funnits till.

All dokumenterad historia i norra Europa börjar efter den senaste istiden. Isen började dra sig tillbaka och området som vi kallar Skandinavien blev för runt 10 000 år sedan möjligt att bosätta sig i för människor. De kom vandrande och följde de djur de jagade eller sökte rika fiskevatten. Det är lätt att tänka sig att rörligheten var mindre förr i tiden, men när Strömbäck väger ihop forskningen visar det sig i stället att människor alltid har flyttat även om anledningarna har varierat. Det kan vara att söka nya möjligheter eller genom att man tvingas fly från krig och oro.

Den historiska biten av Strömbäcks bok är ganska översiktlig och tillför inte särskilt mycket nytt. Det som däremot är nytt är de siffror och den statistik som han presenterar och som visar på invandringens positiva effekter på Sverige.

En av Strömbäcks viktigaste poänger är den befolkningsmässiga fördel som invandringen till Sverige innebär. Utan den hade vi haft en minskande befolkning, särskilt i redan glesbebyggda områden. Med en minskande befolkning ökar kostnaderna som var och en måste betala för att upprätthålla grundläggande samhällsfunktioner som vård och skola, och på den punkten visar Strömbäck hur invandringen hjälper till att få ner kostnaderna genom att de sprids på fler människor. Samtidigt pekar han på utmaningar som vi står inför – en av de mest uppenbara är att ta tillvara de kompetenser och förmågor som människor kommer hit med. Hur vi bäst gör det kommer säkert att vara föremål för debatt framöver.

Att det är rätt fokus för debatten skulle nog Jesper Strömbäck helt hålla med om. För han har i sin bok tydligt visat att vi inte bara vinner på utan är beroende av invandringen och öppna gränser för de människor som vill hjälpas åt att bygga framtidens Sverige.

Jesper Strömbäck, född 1971, är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.
Jesper Strömbäck, född 1971, är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.