Jeltsin – en demokratisk tsar

Stig Fredrikson: Boris Jeltsin, reformatorn som inte nådde ända fram

Foto:

Bokrecension2016-11-09 08:58
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Carlssons bokförlag

Boris Jeltsin var den som räddade demokratin i Ryssland 1991när gammelkommunisterna iscensatte en kupp och försökte avsätta Sovjetunionens sista president Michail Gorbatjov. Han var också den som möjliggjorde utvecklingen till dagens antidemokratiska styre genom att utse Vladimir Putin till sin efterträdare.

Var Jeltsin bra eller dålig? Han var nog båda delarna. Stig Fredrikson, sedan årtionden en av våra främsta Rysslandskännare har skrivit en biografi över en komplicerad person som oftast ville göra något bra, men ibland kom att göra väldigt dåliga saker.

Det var inte Jeltsins fel att han hamnade i hopplös konflikt med det folkvalda parlamentet, duman. Men hans metod att lösa problemet genom att skicka stridsvagnar mot parlamentsbyggnaden varvid över 200 människor omkom var inte direkt demokratiskt.

Och hans beslut att krossa Tjetjeniens försök att frigöra sig från Ryssland var kanske i sig begripligt, men att det innebar flera hundra tusen människors död var oförsvarligt.

Jeltsin satsade hårt på att förvandla Sovjets statsdirigerade ekonomi till en fungerande marknadshushållning. Det var rätt i princip. Men han insåg inte svårigheterna i ett land som aldrig haft en privat företagsamhet i modern mening. Därmed bidrog han till det ekonomiska kaos som innebar enorma påfrestningar för ryssarna på 90-talet.

Stig Fredriksons biografi tar konsekvent sin utgångspunkt i Jeltsins egen syn på det som skedde. Det känns ibland som om man hellre skulle velat haft författarens mera personliga bild av den ryske presidenten. Därmed inte sagt att boken saknar kritiska synpunkter på Jeltsin. Som helhet ger den en god bild av en person som var något mycket mer än den fyllbult som han ofta sågs som i västvärlden.

Läs mer om