Historiska Media
Göran Redin växte upp i Björsäter. Han är utbildad civilingenjör och har alltså ingen som helst utbildning i historia. Ändå skriver han historiska romaner som om han aldrig gjort något annat. I sin serie om tvillingarna Karin och Erik på Lövberga gård i Björsäter är han nu framme vid den tredje delen.
Redins egen barndoms gård i Björsäter heter Lövenborg och har fått stå modell för Lövberga. Vi får följa tvillingarnas liv i "Ett fjärran krig" (2013) och "En skärva hopp" (2015). I "Ett bräckligt liv" knyter han ihop trådarna från de två första romanerna.
Karin och Erik föddes 1610 på Lövberga, men när deras familj blir offer för hämnd, hot och utpressning, tvingas de bort från hemmet. Karin hamnar på Finspångs bruk, som ägs av Louis De Geer, och Erik får möta krigets meningslösa grymhet i Tyskland. Redin har en förmåga att göra människor, miljöer och händelser under det tidiga 1600-talet levande. Här ryms bönder och soldater, högadel och präster, kungen Gustav II Adolf och hans kansler och de gör det på ett självklart och trovärdigt sätt. Redin fångar verkligen den lilla människan i stormaktstidens 1600-tal.
Stormaktstiden var en tid av oväntade möten, då begåvning och framåtanda kunde leda långt och när människornas liv och även rikets öde avgjordes av ett fjärran krig. Romanserien är ingen historisk rekonstruktion av stormaktstidens inledning, utan Redin låter sin egen fantasi lägga till och dra ifrån.
Färgstarkast i det rika persongalleriet är Karin, som bara växer sig starkare och i "Ett bräckligt liv" arbetar på Leufsta Bruk i Uppland, som Louis De Geer utvecklade till Sveriges största järnbruk. Storebror Anders, som är kvar på Lövberga, är också en betydelsefull och sammansatt personlighet. Alla tre syskonen får lära känna den grymma verklighetens alla olika ansikten. Det individuella hos huvudpersonerna skapas genom distinkta repliker och handlingar, inte genom längre psykologiserande beskrivningar. Redin har också en utsökt känsla för beskrivande detaljer, som ger trovärdig färg åt tidsmiljön.
"Ett bräckligt liv" är en roman om hur nära det kan vara mellan den djupaste sorgen och den stormande glädjen. Det är en rakt berättad historia, som ändå visar sig ha många dimensioner, när det gäller det realistiska. Alla tre böckerna känns fullödiga och välkomponerade. I Redin framträder ett spännande och självständigt berättartemperament. Han skriver historiska romaner på traditionellt vis, vilket inte är menat som kritik. Jag vill egentligen inte jämföra med Lars Widding och Rune Pär Olofsson men gör det ändå. Redin är bättre.