Han ser sin värld gå sönder

Niroz Malek: Under krigets himmel

Niroz Malek, född 1946 i Aleppo i Syrien. "Under krigets himmel" är den första av hans böcker som översatts till svenska.

Niroz Malek, född 1946 i Aleppo i Syrien. "Under krigets himmel" är den första av hans böcker som översatts till svenska.

Foto:

Bokrecension2016-02-14 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Övers: Jan Henrik Swahn

Bokförlaget Tranan

Staden Aleppo i Syrien är varje arkeologs våta dröm. Det vitglänsande citadellet och lämningar från fenicierna. Så underbart vacker är staden. Eller var! I skrivandets stund är Aleppo belägrad av syriska trupper.

Inne i staden finns miliser av alla de slag. Oförmögna att samarbeta och endast kompetenta att driva staden till sitt yttersta fördärv. Stora delar ur befolkningen trängs som flyktingar vid gränsen till Turkiet. Ett världsarv som världen låtit gå förlorad.

Kanske finns fortfarande Niroz Malek (som egentligen heter Mouri Hasso) kvar i Aleppo. En trotsig författare som in i det sista berättar om livet i krigets Aleppo och som drömmer om stadens storhet, vilken kanske för alltid gått förlorad. I boken ”Under krigets himmel” har han fångat korta texter, iakttagelser, av livet i en stad som mals ned av bomber och kulor.

Sällan har jag läst något som går mig så rakt in i veka livet. Niroz Malek sitter i sin skrivkammare, med hyllorna fyllda av böcker från världens alla författare. Han älskar att läsa Naguib Mahfouz böcker och se Marc Chagalls tavlor, hänga vid kaféet och prata med vänner. Nu ser han sin värld gå sönder. Ser barn sprängas i bitar, ser döda vandra omkring och vittna för de levande, ser hus bli till murbruk, oskyldiga människor som transformeras till martyrer.

Niroz Malek berättar de dödas historia och de levandes klaustrofobiska kamp att överleva. Tillvaron är hallucinatorisk. Det är svårt för läsaren att veta vad som är dröm och verklighet när existensen blivit en mardröm.

Varje mening pendlar mellan överlevnadsinstinkt och dödsångest. I texterna råder till och med en osäkerhet om vem som lever och vem som är död. Allt skiftar så fort. Mot detta står en stark kärlek till kultur och humanism och vänners samtal efter varje bombning.

Niroz Malek kämpar i sina texter för att hålla hågkomsten av staden vid liv, så som det en gång var. Men för varje sida rycks dessa minnen ifrån honom. Det destruktiva vinner. Här finns drag av Kafkas berättande men också en samtida kollega som David Grossman i Israel. Den hopplösa instängdheten och smärtan i det ständiga dödandets vanvett.

”Under krigets himmel” är en poetisk berättelse och ett litterärt vittnesmål om ett pågående massmord, om nationens och milisernas grymhet och en hyllning till kultur och humanism. Aleppo kommer att bli ett namn länkat till platser som Dresden och Babij Jar. Det gör oss näst intill skyldiga att läsa denna bok.