Han Kang visar mästarklass

Författaren väver samman smärta och skönhet till en magisk men tragisk helhet, skriver Mattias Ahlén.

Han Kang. Debuterade som författare 1993. "Vegetarianen" blev hennes genombrott utanför Sydkorea och 2016 belönades med Internationella Man Booker-priset.

Han Kang. Debuterade som författare 1993. "Vegetarianen" blev hennes genombrott utanför Sydkorea och 2016 belönades med Internationella Man Booker-priset.

Foto: Alastair Grant

Bokrecension2017-01-21 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Små handlingar av motstånd kan ibland få enorma konsekvenser. Genom att vägra lämna sin plats på bussen till en vit man kickstartade Rosa Parks, 1955, en rad händelser som ledde till det vi idag känner som den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Yeong-hye, centralfiguren i ”Vegetarianen” tar ett beslut vilket inte får samma samhällsomstörtande konsekvenser men som ändå blir upphov till en händelsekedja, där familjer splittras och människor går under. Yeong-hye bestämmer sig för att bli vegetarian.

Han Kang har på kort tid blivit den sydkoreanska litteraturens affischnamn nummer ett. Men hon är långt ifrån någon nybörjare. Hon debuterade som poet redan i mitten av 90-talet. Skrev sin första roman några år senare och blev ett namn hemma i Sydkorea. När så denna bok från 2007 översattes till engelska för två år sedan var den internationella succén ett faktum.

Unisont hyllades den för sin djärvhet och när Man Booker priset, den engelskspråkiga världen kanske finaste litteraturpris, delades ut stod ”Vegetarianen” överraskande som segrare 2016. Nu kommer den ut i Sverige, något år efter att Han Kang introducerats på svenska med den våldsamma dokumentärromanen ”Levande och döda”.

”Vegetarianen” cirklar hela tiden runt Yeong-hye och hennes beslut att sluta äta kött, men historien har tre olika vinklar i tre olika kapitel. Först är det hennes man som berättar. Sedan står svågern i centrum. Och slutligen är det hennes desperata syster som tar historien i hamn. Risken med att sammanfatta den här bokens handling är att den förminskas på ett brutalt och ovärdigt sätt. Det här är en komplex historia om sådant som övergrepp, besatthet, våld, mat, galenskap och livsdrömmar.

Med sin motståndshandling, att bli vegetarian, utlöser Yeong-hye en händelsekedja som blottlägger hierarkier och utmanar invanda beteenden. Priset är högt. Inte minst för henne själv. ”Vegetarianen” är ojämn. De två första kapitlen är habila men inte tillnärmelsevis lika drabbande som det avslutande tredje. Där visar Han Kang sin mästarklass och på ett avundsvärt sätt väver hon samman smärta och skönhet till en magisk men tragisk helhet.

Han Kang: Vegetarianen

Övers: Eva Johansson

Natur & Kultur